Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Όταν οι Αιγινήτες ανεβαίνουν και λειτουργούν τα εκκλησάκια της Παλαιάς Χώρας.

Είναι μοναδικές οι στιγμές, μπορεί και συγκινητικές όταν ανάβει  το καντήλι μπροστά σε κάποια ξεχασμένη και από το χρόνο σκονισμένη εικόνα ενός ξωκλησιού της Παλαιάς Χώρας. Λες και παίρνει η ζωή το Άγιο Βήμα και οι μορφές  των Αγίων αγάλλονται στο άκουσμα και πάλι της ψαλμωδίας και των τροπαρίων. Όταν τελείται η Θεία Λειτουργία και η ταπεινή Αγία Τράπεζα ενός μικρού ναού αγιάζεται και αγιάζει.

Μην ξεχνάμε ότι η Παλαιά Χώρα είναι τόπος λατρείας. Τόπος ιερός που τον έχουν καθαγιάσει τόσοι άγιοι και αγίες που έχουν ζήσει εκεί. Τόπος μαρτυρίου και σφαγών.
Και οι Αιγινήτες  το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό! Σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν την αγάπη τους και το σεβασμό τους στα εναπομείναντα εκκλησάκια. Συνεχίζουν να τα λειτουργούν, να τα καθαρίζουν, να ξεχορταριάζουν τις μικρές αυλές και τα μονοπάτια  της Χώρας.
Σήμερα  το πρωί, ομάδα πιστών τέλεσε τη Θεία Λειτουργία  στον μικρό ναό  της Αγίας Άννας που εόρταζε χθες. Ο π. Στυλιανός Κουτσούκος που ιερούργησε δεν σταματά  να δηλώνει την αγάπη του για την Παλαιά Χώρα και να δείχνει με κάθε  τρόπο το σεβασμό και την προσήλωση  του στο στόχο που έχουμε όλοι μας για τη συντήρηση και αποκατάσταση  των εκκλησιών  του λόφου της Μεσαιωνικής πολιτείας.