Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Εγκαίνια έκθεσης αγιογραφίας Κωνσταντίνου Αρτέμη.

 



Εγκαινιάζεται σήμερα  Παρασκευή και ώρα 17.30  η έκθεση  «Κωνσταντίνος Αρτέμης, ο τελευταίος Ναζαρηνός» στο  Κέντρο Νεότητας  της Ιεράς Μητροπόλεως, Αγίας Θεοδώρας  6.

Η  έκθεση αναφέρεται και παρουσιάζει έργα  του Κωνσταντίνου Αρτέμη, γνήσιου και τελευταίου εκφραστή της τεχνοτροπίας  της Ναζαρηνής Σχολής έτσι όπως αυτή αναπτύχθηκε για έναν ολόκληρο αιώνας, όπου οι αγιογράφοι που την υπηρέτησαν κόσμησαν με έργα  τους  πολλές  Εκκλησίες του Ελλαδικού χώρου.

Η τέχνη αυτή αναπτύχθηκε στις αρχές  του 19ου αιώνα και στόχευε στην αναζωογόνηση  της  πνευματικότητας . Η ναζαρηνή σχολή χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο αιώνα στην εκκλησιαστική τέχνη. Το κύριο κίνητρο των ναζαρηνών εκφραστών  ήταν μια αντίδραση ενάντια στον νεοκλασικισμό και μια επιστροφή σε μια τέχνη που ενσαρκώνει τις πνευματικές αξίες απορρίπτοντας  το επιφανειακό, με αναγωγή στο επέκεινα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών και Αίγινης κ.κ. Εφραίμ και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι  τις 29  Ιανουαρίου.

Επιμέλεια έκθεσης:

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δαρδανός, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως

Ιωάννης Δέδες , αρχιτέκτων.

Ώρες Λειτουργίας έκθεσης:

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 17.00 – 20.00

Κάθε Κυριακή 11.00 – 13.00 το πρωί και 17.00 – 20.00 το βράδυ.