Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

"Παράξενος τρόπος για να γεννηθεί ένας Θεός" του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας κ.κ. Εφραίμ

 

Αναδημοσιεύουμε την Χριστουγεννιάτικη πομαντορική εγκύκλιο του Μητροπολίτη Ύδρας κ.κ. Εφραίμ.
Ποιμαντορική Εγκύκλιος

Χριστουγέννων 2022-12-25

ΕΦΡΑΙΜ

Χάριτι Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως  

 Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας 

Προς

Τους ευλαβείς χριστιανούς της Θεοστηρίκτου ταύτης Μητροπόλεως

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκ. 2,14)

«Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται, Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου»

 

Χριστοφόροι αδελφοί μου,

Σήμερα  γεννάται σε ένα στάβλο, η ευσπλαχνία ο Υιός  του Θεού.

«Τι γαρ ευτελέστερον σπηλαίου; Τι ταπεινότερον σπαργάνων;»

Παράξενος τρόπος για να γεννηθεί ένας Θεός, όπως παράξενη και η παρουσία  του αστέρα  της Βηθλεέμ και η προσκύνησις των Μάγων.

Ταπεινός και ευτελής ο τρόπος  της Γεννήσεως, σύμβολο καταισχύνης, ο τρόπος  του θανάτου, αλλά  και η διαδρομή Του ανάμεσα στους ανθρώπους από τη φάτνη στο Γολγοθά.

Η Γέννησις  του Θεού δεν συνοδεύεται από καμμία επίδειξη δυνάμεως. Εκτός από την παρουσία  των αγγέλων που υμνούν τη Γέννησή Του και εμφανίζονται μόνο στους αγραυλούντες ποιμένες, δεν υπάρχει κανένα τρομακτικό σημείο μεγαλείου να δεις.

Συμβαίνει μυστικά και μακριά από τα μάτια των ανθρώπων. Η ταπεινότητα της Γέννησης και η αδυναμία του Σταυρού παραπέμπουν στο Παύλειο «η δύναμή μου ολοκληρώνεται στην αδυναμία».

Αυτό  το μυστήριο ενεργείται και σε όλους, όσοι εκ των πιστών ζούμε τη μυστική δύναμη, την εξερχόεμνη εκ του νηπιάσαντος Ιησού Χριστού. «Τι δι’ ημάς  τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπίσαντα».

Και έκτοτε η Βηθλεέμ παύει να αποτελεί έναν γεωγραφικό τόπο και γίνεται η καρδιά του καθενός, που δέχεται το Χριστό, δια της πίστεως.

«Και επί γης ειρήνη». Αυτή η ειρήνη του Θεού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις επίγειες εξουσίες. Αυτή η ειρήνη του Χριστού είναι πολυτιμότερη από κάθε θησαυρό. Από κάθε χαρά και απόλαυση πάνω στη γη. (Σωφρόνιος). Η προσέγγιση αυτής της ειρήνης «ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν», προϋποθέτει μια ολοκληρωτική μεταστροφή του βλέμματος, μια μεταστροφή της στάσης μας μέσα στον κόσμο, μια «μετά – νοια»

Με τη γέννηση  του Ιησού Χριστού εισέρχεται στον κόσμο μια συγκλονιστική μυστική δύναμη που θέτει τις προϋποθέσεις μιας  ριζικής μεταβολής της ίδιας  της ύπαρξης  του ανθρώπου εν τω κόσμω. Μεταβολή της ανθρωπίνης φύσεως σε θεούμενη, αθάνατη και άφθαρτη.

Αυτό είναι το βαθύτερο μυστικό της ενσαρκώσεως του Λόγου. Να έλθει η Θεία Ζωή και να κατοικήσει μέσα σε αυτό το ανθρώπινο χωματένιο σκήνωμα.

Τα  Χριστούγεννα σηματοδοτούν τα γέννηση της νέας πνευματικής ανθρωπότητος. Ο Χριστός είναι το θεμέλιο επί του οποίου θα οικοδομηθεί η ανθρωπότητα και τελείως ξένη προς  τον κόσμο της βίας στην οποία οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι.

«Ο Χριστός είναι  τελείως εκτεθειμένος στους ίδιους πειρασμούς Με τον Αδάμ, όπως όλοι οι άνθρωποι, όμως εξέρχεται νικητής.

Δεν ήλθε σαν κραταιός ηγέτης με δύναμη κοσμική, αλλά έρχεται να υβριστεί, να χλευαστεί, να εμπαιχθεί και να σταυρωθεί.

Σαν να μας λέει ότι ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός, όπως τον γνωρίζουμε, όλο το μολυσμένο πλέγμα των ανθρωπίνων σχέσεων θα εκλείψει».

Μπροστά  στο φως του Ευαγγελίου το οικοδόμημα του κόσμου θα σαρωθεί, για να ανατείλει το φως το της γνώσεως, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης.

 

Χριστοφόροι αδελφοί,

Μετά  των Αγγέλων, ας υμνήσωμεν,  μετά  των ποιμένων ας δοξάσωμεν, μετά  των Μάγων και ημείς ας προσκυνήσωμεν. «Θεός Κύριος και επέφανεν υμίν….. ουκ εν μορφή Θεού ίνα μη διαπτοήση το ασθενούν αλλ’ εν μορφή δούλου ίνα ελευθερώση το δουλωθέν», κατά  τη φωνήν του ουρανοφάντορος Βασιλείου.

Ευχέτης πάντων υμών προς Κύριον

Ο  Μητροπολίτης

Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας

 κ.κ. Εφραίμ

Φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία  της 18/12  στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου (Επισκοπής) Παλαιάς Χώρας.