Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Μασσαλία

     Η Μασσαλία μαζί με την Τεργέστη και την Οδησσό στάθηκαν οι τρείς ακμαίες οικονομικά παροικίες του Ελληνισμού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που προώθησαν και συνέβαλαν αποφασιστικά στην προετοιμασία της Επανάστασης του 1821. Εκεί είχαν καταφύγει άνθρωποι του εμπορίου αλλά και  των γραμμάτων από πολλές περιοχές της Ελλάδος,  οι οποίοι με βιβλία, χρήματα, όπλα και άλλα εφόδια βοήθησαν κινητοποιώντας επίσης και τους Φιλέλληνες Ευρωπαίους να συνδράμουν στο Ελληνικό ζήτημα.
   Σήμερα είναι πολύ παρήγορο και συγκινητικό να βλέπεις να εορτάζεται με σεβασμό και ενθουσιασμό η επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας σε αυτούς τους ιστορικούς για τον Ελληνισμό τόπους. Ευχαριστούμε τον κ. Δ. Παπαλεονάρδο για την ανταπόκρισή του και το φωτογραφικό υλικό που μας απέστειλε. Το παραθέτουμε αυτούσιο:
  

   "Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και εθνική υπερηφάνια εορτάστηκε στη Μασσαλία η Κυριακή της Ορθοδοξίας και η Εθνική επέτειος .Η Μασσαλία έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην Επανάσταση του 1821 καθώς υπήρξε μεγάλο φιλελληνικό κέντρο και βοήθησε τον αγώνα με εθελοντές Έλληνες και Φιλέλληνες ,με πολεμοφόδια και δάνεια προς το αγωνιζόμενο ¨Εθνος.
  Το πρωί της 24ης Μαρτίου τελέστηκε Πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μασσαλίας ,στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση των εικόνων πέριξ του Ναού κι στο τέλος εψάλλη Πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μασσαλίας Αρχιμ.π.Γρηγόριο Ιωαννίδη και τους Αρχιμ.π.Αμφιλόχιο και διάκονο Κύριλλο.Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Μασσαλίας Πλοίαρχος ΛΣ Παπαλεονάρδος Δημοσθένης ενώ διαβάστηκε μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.Στο τέλος ψάλθηκε ο Εθνικός ύμνος από όλο το εκκλησίασμα.Στις τελετές παρέστησαν ο ασκών χρέη Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ.Ν.Γαιτανίδης,ο Προξενικός Λιμενάρχης Μασσαλίας,ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας κ Δ.Αρκαζού,ο Πρόεδρος της Ορθόδοξης Κοινότητας κ Μ.Καλπαξίδης ,οι μαθητές του Ελληνικού σχολείου μαζί με τους δασκάλους τους και πολλοί ομογενείς.
     Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας εξετέθη σε προσκύνημα τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγ.Νεκταρίου Αιγίνης".