Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

f/b ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ. Το τραγικό τέλος

 Ναι !  Είναι ο γνωστός σε όλους μας "Απόστολος". Που όλοι θυμόμαστε με νοσταλγία για τα αλησμόνητα εκείνα αργά ταξίδια του. "Αργά βαδίζω, ζωή κερδίζω", λένε κάποιοι και ο 'Απόστολος" είχε αυτό το γνωμικό για σύνθημά του. Πασίγνωστος και εκτός Αιγίνης για την αργοπορία του, που έφθανε τα δέκα ως δεκαπέντε λεπτά μόλις σε σύγκριση με τα άλλα φέρυ μπωτ της εποχής του.Πιστός και μαχητής στα χειμωνιάτικα ταξίδια του. Συνεπής σε όλους τους καιρούς αλλά κόκκινο πανί για όσους τον αντίκρυζαν μόλις έφθαναν κατάκοποι στο λιμάνι και επρόκειτο να ταξιδέψουν.
   Ο "Απόστολος" μας αποχαιρέτησε το 2007 και ταξίδεψε για τη μακρινή Τανζανία εκτελώντας καθημερινά ταξίδια ανάμεσα στα λιμάνια του Νταρ -ελ -Σαλάμ και της εξωτικής Ζανζιβάρης. Εκεί συνάντησε και παλαιούς του φίλους από τη Σαλαμίνα αλλά και από την Αίγινα , το "Ιωάννης" και το "Αφαία" που είχαν ταξιδέψει πολύ πριν από αυτόν. Τα ταξίδια του στον Αργοσαρωνικό έμειναν αλησμόνητα. Το μακρύ ταξίδι του επεισοδιακό. Το απεικονίζει η επόμενη φωτογραφία όταν έδεσε δίπλα σε πολεμικό πλοίο ανοικτά στον Ωκεανό.
  Τελικά κατόρθωσε και έφθασε στον προορισμό του. Εκεί δέχθηκε ένα ρετουσάρισμα μαζί με το καινούργιο του όνομα: "Spice Islander".
  Εκεί όμως επρόκειτο να έχει και τραγικό τέλος. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2011 υπερφορτωμένος μέσα στη νύχτα έγειρε να κοιμηθεί για πάντα στο βυθό του Ειρηνικού παίρνοντας  δυστυχώς μαζί του 200 περίπου ψυχές.
  Οι αρχές της Ζανζιβάρης κήρυξαν τριήμερο πένθος για τους νεκρούς που ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλά παιδιά.
   Αντιγράφουμε από τις σελίδες  της "Telegrahf"  το ρεπορτάζ  εκείνων των τραγικών ημερών. Από το διαδίκτυο πήραμε και τις φωτογραφίες. Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλες που δείχνουν την περισσυλογή των ναυαγών και των νεκρών.
«Κανείς δεν θα γλιτώσει» μετά την καταστροφή πλοίου  στα ανοικτά των ακτών της  Ζανζιβάρης
Οι Αρχές της Τανζανίας υποσχέθηκαν  να "μην απαλλάξουν κανέναν" δεδομένου ότι άρχισαν οι έρευνες για το πώς έχασαν  περίπου 200 άνθρωποι τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών, όταν ένα υπερφορτωμένο πλοίο ανατράπηκε κοντά στην Ζανζιβάρη.

Ελικόπτερα, σκάφη διάσωσης και δύτες συνέχισαν να ερευνούν για επιζώντες στα θαλάσσια ύδατα,  ανοικτά του νησιού την Κυριακή, καθώς ξεκίνησε πένθος τριών ημερών.   619 άτομα έχουν ήδη βρεθεί ζωντανοί. Πολλοί είχαν κρεμαστεί σε κυμαινόμενα συντρίμμια μέσα στη νύχτα. Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν ότι οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων  είναι εξαιρετικά  δύσκολο. Πρόκειται για  το χειρότερο ναυτικό ατύχημα  στη Ζανζιβάρη  Τουλάχιστον 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 50 παιδιά.
Ο Mohamed Mohamed Aboud, υπουργός του νησιού της  Ζανζιβάρης , δήλωσε ότι οι έρευνες επικεντρώθηκαν γύρω από το πλοίο που είχε  άδεια να μεταφέρει 600 άτομα ενώ φέρεται να μετέφερε περισσότερους από 800.
"Η κυβέρνηση θα λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον όσων κριθούν υπεύθυνοι για την τραγωδία αυτή, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας», είπε.

   Βαριά φορτία, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, δομικών υλικών και τσιμέντου, ελήφθησαν επίσης πάνω στο MV Spice Islander πριν αφήσει την πρωτεύουσα της Τανζανίας, Νταρ Ες Σαλαάμ, αργά την Παρασκευή. 
  Μερικοί επιβάτες συνειδητοποίησαν ότι ήταν σε κίνδυνο καθώς το πλοίο άρχισε να γέρνει, ενώ ακόμα βρισκόταν στο λιμάνι και προσπάθησαν να κατέβουν. Λίγοι το κατέφεραν  πριν από το πλήρωμα τραβήξει  τις σκάλες, ώστε το πλοίο να αναχωρήσει. Στις 21:00 τοπική ώρα (19:00 UTC) Spice Islander I απέπλευσε από Unguja για Pemba Island. Είχε αναφερθεί ότι έχουν φέρει σε πάνω από 800 επιβάτες. Ιδιότητά της ήταν 45 πλήρωμα και 645 επιβάτες. Γύρω στις 01:00, (τοπική ώρα) στις 10 Σεπτεμβρίου (23:00, 9 Σεπτεμβρίου UTC) Spice Islander I βυθίστηκε ανάμεσα στη Ζανζιβάρη και Πέμπα.  
  
Αυτό λοιπόν είναι το τραγικό τέλος  του "Απόστολου" που στάθηκε ακόμα πιό τραγικό για τα θύματά του.