Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Οι "Διακοπές στην Αίγινα" τη δεκαετία του '50

    Οι καλαιρινές διακοπές έχουν ξεκινήσει για πολλούς από εμάς. Οι παραθεριστικές κατοικίες του νησιού απέκτησαν και πάλι ζωή. Οι παραλίες γεμάτες και τα βράδια η γνωστή περατζάδα στο λιμάνι. Μοναδική βόλτα που καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες.
   Εμείς ας υποδεχτούμε και φέτος τις καλοκαιρινές διακοπές με σινεφίλ διάθεση και με κάποιες σπάνιες φωτογραφίες από την εμβληματική ταινία του '50 "Διακοπές στην Αίγινα". Ασπρόμαυρη βεβαίως με τη δροσιά της νεαρής ηλικίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Ανδρέα Μπάρκουλη, που εδώ τους βλέπουμε φωτογραφημένους μέσα στο εκκλησάκι του Αη - Νικόλα στο λιμάνι της Αίγινας. Μια πολύ παλιά ταινία, με αφελές σενάριο θα έλεγε κανείς, που όμως  άγγιξε χιλιάδες θεατές και σήμερα ακόμα όταν προβάλεται από την τηλεόραση αιχμαλωτίζει πολλά μάτια.
 
 Κάτι η ομάδα  των καλών ηθοποιών που εξελίχθηκαν σε πρώτα ονόματα, κάτι η νοσταλγία, η αθωότητα και η φρεσκάδα, μα κυρίως η πανέμορφη φωτογραφία της παραλίας , των στενών δρόμων, των παλαιών πλοίων, των ακρογιαλιών της Αίγινας.
    Μια ταινία που γυρίστηκε Σεπτέμβριο όταν οι παραθεριστές είχαν φύγει και γι' αυτό επιστρατεύτηκαν πολλοί ντόπιοι νέοι και νέες εκείνης της εποχής, όπως αναφέρει στο βιβλίο της "ΑΙΓΙΝΑ" η κ. Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού. 
Αξίζει κανείς να δει αυτή την ταινία για να καταλάβει πόσο όμορφη ήταν η Αίγινα και πόσο έχει αλλοιωθεί η εικόνα της μετά από 60 χρόνια. Για όσους λοιπόν επιμένουν να κάνουν ακόμα "Διακοπές στην Αίγινα" τους αφιερώνουμε αυτές τις φωτογραφίες που είναι γεμάτες από το μπρίο της Αλέκας Στρατηγού και  την αρχοντιά  του Λάμπρου Κωσταντάρα.
     
     Βρισκόμαστε σε κεντράκι του Φάρου.  Η Αλίκη Βουγιουκλάκη χορεύει με ανήσυχο βλέμμα στην αγκαλιά του Ανδρέα Μπάρκουλη. Ο λόγος γιατί έξω από την ταβέρνα καραδοκούν δύο χωροφύλακες για να συλλάβουν τον καβαλιέρο της. Στο διπλανό χορευτικό ζευγάρι η  κ. Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού. Χρόνια αθωότητας, ανέμελα αλλά με πολύ... πολύ μύθο. Η Αίγινα  της δεκαετίας του '50, καθαρή, απαστράπτουσα, γοητευτική. Απόλυτος προορισμός διακοπών τότε. Απόλυτος προορισμός στα όνειρα και στις αναπολήσεις.... σήμερα.
   Η τελευταία φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο της κ. Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού, "ΑΙΓΙΝΑ".