Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Προφήτης Ηλίας στον Ασώματο. Μια υποδειγματική συντήρηση

    Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην εκκλησούλα  του Προφήτη Ηλία εκεί στα αψηλά  του Ασωμάτου. Δεν είναι μόνο η αγάπη μας προς αυτό ή η θέα που σε γοητεύει, αλλά το ίδιο το  λιτό κτίσμα που στέκει ορθό στο πείσμα  των καιρών.
    Σημείο αναφοράς  για τους διερχόμενους αλλά και εμβληματική φιγούρα μια που είναι συνδεδεμένο  με την ταινία "Διακοπές στην Αίγινα"
   Είναι γνωστή η σκηνή - εικόνα από τον Προφήτη Ηλία  στον Ασώματο με τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας "Διακοπές στην Αίγινα",  Αλίκη Βουγιουκλάκη και Ανδρέα Μπάρκουλη.
  Όμως πέρα από  το νοσταλγικό του θέματος, η εκκλησία πανηγυρίζει  σήμερα 20 Ιουλίου εορτή του Προφήτη Ηλία  και  εκατοντάδες πιστών  την επισκέπτονται από  τους γύρω οικισμούς  του Ασώματου, του Κοντού και της Κυψέλης.
   Η σημερινή εικόνα της εκκλησίας  πραγματικά εντυπωσιάζει.  Στις εργασίες συντήρησης που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αποκαλύφθηκε  η πέτρα, συντηρήθηκαν οι παλιές τοιχογραφίες - αγιογραφίες με εξαιρετικό γούστο και σεβασμό στο χώρο και τοποθετήθηκαν τα απολύτως απαραίτητα. Παράδειγμα η λεπτή και καλόγουστη σιδηροκατασκευή που τοποθετήθηκε  στη θέση του τέμπλου αφήνει ελεύθερο το οπτικό πεδίο προς το μικρό ιερό. Ο εξωτερικός  χώρος φροντισμένος με έμφαση και πάλι στην πέτρα.
   Και βέβαια το όλο εγχείρημα μαρτυρεί το ενδιαφέρον και τη φροντίδα της οικογένειας Σημαντώνη. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια. Η αισθητική και η σύνεση επικράτησαν. Και  η σημερινή εικόνα αποτελεί οδηγό και πρότυπο για ανάλογες συντηρήσεις κτισμάτων. Η εποχή που τα αλλεπάλληλα στρώματα ασβέστη δήλωναν  και το σεβασμό και την αγάπη για κάποιο ξωκκλήσι ευτυχώς έχει περάσει. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα στο νησί όπου πολλά ξωκκλήσια έχουν συντηρηθεί με το σωστό τρόπο.
   Μπορεί κανείς να επισκεφθεί  το εκκλησάκι αν περάσει τον οικισμό των Ασωμάτων, στο τέλος της ανηφόρας αρκετά πριν της "γριάς το πήδημα", στα δεξιά  του δρόμου θα διακρίνει μια τσιμεντένια σκάλα  μετά το κτήμα Σημαντώνη. Ας την ανέβει.
   Η θέα  προς την πόλη της Αίγινας και τη Κυψέλη, που θα αποκαλυφθεί στον επισκέπτη είναι μοναδική