Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Μια μαγική βραδιά μας χάρισαν η Δέσποινα και ο Βαγγέλης.

 
    Μια κορυφαία στιγμή έζησαν πάνω από 200 θεατές χθες το βράδυ στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Μια μαγική βραδιά μας χάρισαν με την ερμηνεία  τους η Δέσποινα Γιαννούλη και ο Βαγγέλης Πιτσιλός, ερμηνεύοντας διαδοχικά  τους ρόλους "Μεταξύ συρμού και αποβάθρας" Μια παράσταση που γράφτηκε ειδικά για το 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας και ξεχείλιζε από το ώριμο πλέον παίξιμο και των δύο ηθοποιών.
    Μια παράσταση  που σύντομα θα επαναληφθεί στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.


 Γράφει η κ. Ειρήνη Κουνάδη

"Μεταξύ Συρμού και Αποβάθρας". Η εγχώρια θεατρική δυναμική στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου (29.7.2016)
"Επικοινωνία". Μια κοσμική τραγωδία. Ένα από τα προβλήματα στη χώρα μας είναι ότι οι έννοιες έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα. Παρατηρείται, έντονα το φαινόμενο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να πραγματοποιείται μια γενικευμένη κατάχρηση της σημασίας και του νοήματος των εννοιών. Λέξεις, φορείς συγκεκριμένων νοημάτων, που η ορθή χρήση τους συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική επικοινωνία και κατ’ επέκταση για την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της κοινωνίας, επανοηματοδοτούνται συνεχώς αυθαίρετα χάνοντας, στην χρήση τους τουλάχιστον, παντελώς την πραγματική τους σημασία.
Αυτό το καυτό κοινωνικό ζήτημα, επέλεξαν να καυτηριάσουν οι δύο νέοι, ταλαντούχοι Αιγινήτες ηθοποιοί, ο Βαγγέλης Πιτσιλός και η Δέσποινα Γιαννούλη, με το έργο τους "Μεταξύ Συρμού & Αποβάθρας".
Με άλλα λόγια, η έλλειψη επικοινωνίας και η συνεχής δημιουργία μη υγειών σχέσεων δεν είναι για τους ηθοποιούς, απλά ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτελεί προϊόν μιας μαθημένης αδυναμίας και μιας μαθημένης συμπεριφοράς στα πλαίσια της οποίας το άτομο καταδικάζει τον εαυτό του ως αποτυχημένο και ανίκανο μέσα σε σχέσεις αρνητικές που διαρκώς υποβαθμίζουν την επικοινωνία του. Με κύριο άξονα τους, τον έρωτα και τις σχέσεις, ο Βαγγέλης και η Δέσποινα, αφηγούνται μια πορεία αιώνων για να μελετήσουν θεατρικά, αν το "πολύ" στην επικοινωνία, έφερε τελικά και το "ευ". Από την παντομίμα και τη νοηματική γλώσσα, μέχρι τα ταχυδρομικά περιστέρια και τα σύννεφα καπνού και από το Messenger έως τα SMS, ο επίλογος είναι ένας: πλέον οι Σχέσεις νοσούν επειδή ασθενεί και η Επικοινωνία.
Τα δυο παιδιά, αποτελούν ένα από τα καλύτερα δείγματα του εγχώριου θεάτρου, με φρέσκιες ιδέες, πολύ ενέργεια, άψογο στήσιμο και φυσικά μπόλικο ταλέντο. Εξαιρετική και η δουλειά της Βασιλικής Ταντάουι στα φώτα και τα ενδιάμεσα video. Πρόκειται, εν κατακλείδι, για μία ομάδα που σίγουρα στο μέλλον θα συνεχίσει να μας προσφέρει όλο και μεγαλύτερα πράγματα.

Φωτό & κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη