Σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Αίγινα αναδεικνύεται η δωρεά και
τοποθέτηση στο λιμάνι της Αίγινας του γλυπτού του Γ. Μόραλη «Χωρίς Τίτλο». Το
γλυπτό δώρισε στην Αίγινα η στενή συνεργάτης και επιστήθια φίλη του Γιάννη
Μόραλη, Πέγκυ Ζουμπουλάκη, Το έργο θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι την
ολοκλήρωση της Γιορτής του Φιστικιού στις 18 Σεπτεμβρίου, και μετά θα βρει την
οριστική θέση του στο νησί.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από την κίνηση των τότε φέρυ - μπωτ της Αίγινας, όπως στην παλιά καρτ- ποτσάλ της εποχής (f/b Αφαία)

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα, πέρασε τα πρώτα του παιδικά χρόνια στην Πρέβεζα, ακολούθησαν η Αθήνα, η Ρώμη, το Παρίσι- επιστροφή στην Αθήνα και, χωρίς καμιά… τυπική δικαιολογία, ξαφνικά κυριάρχησε στη ζωή του η Αίγινα. Την ανακάλυψε στα τέλη της δεκαετίας του 50, όταν παρέα με τον αγαπημένο φίλο του Νίκο Νικολάου άρχισαν να εμπνέονται από το φως του νησιού, να δημιουργούν, να ονειρεύονται. Κάποια χρόνια αργότερα, και οι δύο, όπως και ο τρίτος της παρέας, ο γλύπτης Χρήστος Καπράλος, απέκτησαν σπίτια στην Αίγινα και έζησαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής τους στο νησί, που -χάρη και στον δικηγόρο- φωτογράφο Γιάννη Μαΐλλη- τίμησε ιδιαίτερα η γενιά του 30.
Συχνοί επισκέπτες ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης, ο
Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος η σύζυγός του διατηρεί και σήμερα
το σπίτι στην ίδια γειτονιά και αργότερα οι μαθητές τους, όπως ο
Παύλος Σάμιος, που δεν άργησε να αποκτήσει σπίτι και ατελιέ στο νησί.
«Ήταν
τρεις εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, αταίριαστοι θα έλεγα, οι οποίοι
όμως υπήρξαν αχώριστοι φίλοι. Ο Νίκος Νικολάου, ο Γιάννης Μόραλης και
ο Χρήστος Καπράλος. Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε…» θυμάται
η κεραμίστρια και ζωγράφος Κατερίνα Γιάννακα, μαθήτρια των δύο πρώτων
στη Σχολή Καλών Τεχνών, μόνιμη κάτοικος Αίγινας και η ίδια εδώ και
πολλά χρόνια. Η Κατερίνα θυμάται με συγκίνηση τον δάσκαλο τον Γιάννη
Μόραλη να τη συνοδεύει νύφη στο τρεχαντήρι «Ηλιοπότισσα» στην Πέρδικα, όπου
έγινε ο γάμος της το 1991.

είναι πως είχε ιδιαίτερη αγάπη στις γυναίκες…». Στη συνέχεια πήγαινε για τα ψώνια του στου ΠΕΤΡΑ, στην ψαραγορά, στου Μανούσου και αλλού, στην αγορά της Αίγινας, και επέστρεφε στο σπίτι, για να ετοιμάσει το λιτό γεύμα του και να ξεκουραστεί.
Φύλακας άγγελός του ήταν ένας οδηγός ταξί, ο οποίος τον πήγαινε παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, οπότε επέστρεφε για ύπνο. Ο ίδιος τον έφερνε από την Αθήνα με τα πράγματά του γύρω στις 10 Μαΐου, και στις 10 Οκτωβρίου έκαναν μαζί το ταξίδι της επιστροφής. Είναι εντυπωσιακό ότι όσοι ζούσαν τον Γιάννη Μόραλη, όλους αυτούς τους μήνες επί τόσα πολλά χρόνια, μιλώντας τώρα για τον μεγάλο δάσκαλο, συμφωνούν απόλυτα. «Όταν κύριος, γενναιόδωρος, απλός άνθρωπος. Ένας ευπατρίδης που αγαπούσε πολύ τις γυναίκες» λένε όλοι.
Ο Γιάννης Μόραλης έφυγε από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου του 2009, σε ηλικία 93ετών, στο σπίτι του στην Αθήνα. Δύο μήνες νωρίτερα είχε αποχαιρετήσει την Αίγινα, όπως έκανε κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Περνώντας με το ταξί από τους φίλους του για τον καθιερωμένο αποχαιρετισμό, σταμάτησε έξω από το μαγαζί του Μανούσου. Εκεί ψώνιζε είδη ένδυσης. Βγήκε η Αθηνά Κλώνου, ιδιοκτήτρια του καταστήματος, να τον χαιρετήσει… «Καλό χειμώνα, καλή αντάμωση του χρόνου» του είπε. «Ήταν η πρώτη φορά που με κοίταξε σαν να μου έλεγε “δεν το βλέπω”» θυμάται η Αθηνά. Και δεν έπεσε έξω. Είχε αρχίσει φαίνεται να προαισθάνεται το τέλος…