Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ο Προφήτης Ηλίας στο Βαθύ

 "Εις το βουνό ψηλά εκεί , είν' Εκκλησιά ερημική, 
το σήμαντρο της δεν κτυπά δεν έχει ψάλτη ούτε παπά...."
   Πολλές οι εκκλησιές που είναι αφιερωμένες στον Προφήτη Ηλία και μάλιστα στα νησιά μας. Στις χαμηλές κορφές των νησιών συναντάς κάτασπρα λουσμένα στο φως ναΰδρια αφιερωμένα στη χάρη του. Στην Αίγινα εκτός από την περιοχή του Ασωμάτου, Προφήτη Ηλία συναντούμε στην Αιγινήτισσα, στη Βαγία και στο Βαθύ και κάποια ιδιωτικά εκκλησάκια (Κυψέλη).   Η ανάβαση προς  τον Προφήτη Ηλία στο Βαθύ και η μικρή διαδρομή μέσα στο αλσύλιο από πεύκα αποκαλύπτει μια μικρή όαση ομορφιάς που για πολλούς είναι άγνωστη. Ίσως από τα ωραιότερα σημεία της βόρειας πλευράς του νησιού και της Αίγινας. Η  θέα σε καθηλώνει. Η καθαρή ατμόσφαιρα μας επέτρεψε να διακρίνουμε ως τον Πειραιά τη Σαλαμίνα και τα Μέγαρα. Στα πόδια μας ο οικισμός της Σουβάλας και το μάτι σου να ανιχνεύει και να χαρτογραφεί σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε σημείο από το λιμάνι της Σουβάλας μέχρι τη νησίδα  του Τούρλου, αλλά και την κορυφογραμμή με τους  πύργους - μύλους πάνω από τους Αγίους και το κάστρο της Παλαιάς Χώρας, τα πρώτα εκκλησάκια και τη Δραγωνέρα. Από την άλλη πλευρά η περιοχή του Λεόντι της Κυψέλης και η παραλία μέχρι τα Πλακάκια.
    Ο ναός αστραφτερός καθάριος ντυμένος στα νησιώτικα χρώματα  με ένα φροντισμένο προαύλιο με πεζούλια για κάθε κουρασμένο αναβάτη. Το εσωτερικό του ναού μας γοήτευσε. Ένας ευρύχωρος ναός με όμορφες εικόνες αρκετά περιποιημένος. Όπως μας πληροφόρησε ο π. Νεκτάριος Κουκούλης παλαιός εφημέριος του Βαθέος, ο ναός έχει εγκαινιασθεί από το Μητροπολίτη Ύδρας Προκόπιο Καραμάνο. Είναι τρισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο (γι' αυτό και η εικόνα του Αγίου στο τέμπλο του ναού) στον Προφήτη Ηλία και στον Άγιο Προκόπιο.
    Ένας ιδανικός περίπατος για το τριήμερο που διανύουμε.
    Στην κορυφή του λόφου μπορεί κάποιος να ανέβει είτε από τον παραλιακό δρόμο Αίγινας - Σουβάλας, είτε μέσα από τον οικισμό του Βαθέος.