Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Το πλοίο "Άγιος Νεκτάριος" είχε τη γιορτή του.

 Λένε  πως τα πλοία έχουν ψυχή.  Λένε επίσης ότι οι ναυτικοί αποκτούν σχέσεις ζωής μαζί τους. Τους μιλούν, τα μαλώνουν, τα φροντίζουν τα αγαπούν. Συνδέονται μαζί τους, γίνονται ένα, αχώριστοι στο διάβα των χρόνων και της ζωής.
   Τα πλοία έχουν φανατικούς εραστές. Καραβολάτρες τους λέμε τώρα τελευταία. Τα καμαρώνουν, τα κοιτούν με τις ώρες, νοσταλγούν αυτά που πλέον δεν υπάρχουν, διηγούνται ιστορίες για αυτά.
   Κι αν αυτό ισχύει  για τους ανθρώπους της θάλασσας, για  τους νησιώτες που τα ταξιδεύουν και γίνονται επίσης μέρος της ζωής τους ή της καθημερινότητας τους τότε τι να πούμε!

    Είναι η επαφή με τον έξω κόσμο, ο συνδετικός κρίκος με την ηπειρωτική Ελλάδα, η γέφυρα ζωής. Κι αυτό το νιώθουν όλοι εκείνοι οι μακρινοί νησιώτες που όταν πιάσει μια ή δυο φορές  τη βδομάδα καράβι στο νησί τους κατεβαίνουν στο λιμάνι και κοιτούν με τις ώρες.

   Το σφύριγμα του καραβιού είναι για αυτούς χαρά. Όλο και κάποιο αγαπημένο πρόσωπο θα φέρνει, έναν ξενιτεμένο, ένα φοιτητή, ένα στρατιώτη, προμήθειες, φάρμακα, αλληλογραφία, δέματα, τροφοδοσία, εργαλεία και είδη ανάγκης.

Το πλοίο είναι η ζωή για ένα νησί. Δίνει ζωή.

Γι' αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτό το αφιέρωμα σε ένα πλοίο που φέρει  το όνομα του Αγίου της Αίγινας και που για δύο δεκαετίες τώρα αποτελεί σταθερή αξία για πολλούς νησιώτες και επισκέπτες του νησιού που το προτιμούν.

Το "Άγιος Νεκτάριος Αίγινας" είναι το πλοίο που καθημερινά με τρία σταθερά δρομολόγια εξυπηρετεί την Αίγινα αγγόγυστα όλο το χρόνο. Στην αρχή δρομολογήθηκε από Βόλο για Σποράδες με το όνομα "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ" όπως βλέπουμε στην τρίτη φωτογραφία. Μετακόμισε όμως γρήγορα στο Σαρωνικό και με  το όνομα "Αγιος Νεκτάριος Αίγινας" ξεκίνησε μια καινούργια και επιτυχημένη καριέρα.
  Στα πρώτα του ταξίδια στο Σαρωνικό θέλησε να επεκτείνει  τα δρομολόγια  του προς Μέθανα ή Αγκίστρι. Με τον καιρό όμως σταθεροποιήθηκε στη γραμμή της Αίγινας με  τρία καθημερινά δρομολόγια. Η ικανοποιητική του χωρητικότητα, τα καθημερινά σταθερά δρομολόγια  του, οι καλές τιμές και η συνέπειά του, οδήγησαν πολλούς επιβάτες να το προτιμούν.

Εμείς να ευχηθούμε στο πλοίο και το άξιο πλήρωμα του να συνεχίσουν έτσι ακριβώς όπως επέλεξαν, στην ίδια πορεία και πολιτική, να έχουν καλά και ήρεμα ταξίδια και να είναι πάντα αξιόμαχοι και αξιόπλοοι στη γραμμή μας.