Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

O "Οδυσσέας" στα πράσινα!!!


Μια πολύ καλή φωτογραφία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη σελίδα του κ.Παντελή Φύσσα στο Face book και δείχνει το παλαιό φέρυ - μποτ της γραμμής του Σαρωνικού "ΟΔΥΣΣΕΑΣ"  έτσι όπως είναι σήμερα.

Το πλοίο βρίσκεται στη Γκαμπόν όπως και τόσα άλλα παλαιά φέρυ της Ελλάδας. Με πράσινα χρώματα και με άλλο όνομα "MIKUE II" δραστηριοποιείται στη Δυτική Αφρική.

Το πλοίο όπως δείχνει και η τέταρτη φωτογραφία  (του κ.Balis John) ήρθε ως νεότευκτο στη γραμμή του Σαρωνικού το 1971 με χαρακτηριστικά που θύμιζαν κατά πολύ το "Αφαία" και με το όνομα "Γεώργιος Διόγος". Στη δεκαετία  του '80 μετασκευάζεται  και αποκτά μεγάλη χωριτικότητα επιβατών αλλά και ένα τεράστιο για την εποχή του, γκαράζ αυτοκινήτων. Με αυτές  τα πλεονεκτήματα μεσουράνησε  τις επόμενες δεκαετίες  καλύπτοντας με επάρκεια τη γραμμή Πειραιάς - Αίγινα - Μέθανα - Πόρος.

Μετά  το 2000 περνά  στην ιδιοκτησία , όπως τα περισσότερα πλοία  της γραμμής, της Hellas Ferries. Την ίδια δεκαετία πωλείται  στο εξωτερικό.

Θυμόμαστε με νοσταλγία όλα αυτά τα πλοία και αναφερόμαστε  τακτικά σε αυτά διότι πρόσφεραν για δεκαετίες  τις υπηρεσίες  τους στα νησιά μας και συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ήταν οι εποχές που τα δρομολόγια αυτών των πλοίων ήταν πιο πυκνά  χειμώνα - καλοκαίρι  και συνέδεαν τα νησιά μεταξύ  τους καθημερινά.