Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ο αποχαιρετισμός του "Αχαιού".



 Με παρατεταμένους συριγμούς ο "Αχαιός" το βράδυ της Κυριακής 10/11 αποχαιρέτισε το λιμάνι της Αίγινας, εκτελώντας  το τελευταίο του δρομολόγιο  για  τη σεζόν που πέρασε. Από  τη Δευτέρα  τόσο ο "Αχαιός" όσο και ο "Απόλλων"  ξεκίνησαν την υποχρεωτική ετήσια ακινησία τους.

 Η ναυτική παράδοση αλλά και οι κανονισμοί των θαλάσσιων συγκοινωνιών επιβάλουν για λόγους ασφαλείας την τήρηση κάποιων κανόνων. Ανάμεσα σε αυτούς τους κανόνες υπάρχουν και οι σχετικοί που αφορούν το σφύριγμα  των πλοίων κατά  τον ερχομό αλλά και την αναχώρηση από ένα λιμάνι.

Οι άξιοι πλοίαρχοι κ. Π. Μακαρατζής (Απόλλων Ελλάς) και Δ. Δόξας (Αχαιός)  μας  έχουν υπενθυμίσει το νησιώτικο χαρακτήρα της Αίγινας και πολλές φορές  στα πανηγύρια  πολλών εκκλησιών  όπως του Αγίου Σώζοντα στην Πέρδικα ή του Σωτήρος στους Αγίους έχουν συμμετάσχει με τα πλοία  τους προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό σε όλους μας.

Είναι μια παράδοση το διερχόμενο πλοίο να αποδίδει  χαιρετισμό και τιμή προς  τον εορτάζοντα Ναό  μιας περιοχής ενός νησιού, με σφυρίγματα ή σχηματισμούς και ελιγμούς μέσα στη θάλασσα. Ομοίως ένα πλοίο όταν ολοκληρώνει τη δρομολόγησή του αποχαιρετά  τα λιμάνια  που εξυπηρέτησε. Είναι μια παράδοση που διατηρείται από άκρη σε άκρη στη Ναυτική Ελλάδα και συνεχίζεται από τους άξιους  ναυτικούς μας.
Το ίδιο έπραξε  και ο καπετάνιος  του "Φοίβου" και του "Μενεκράτη" το προηγούμενο καλοκαίρι.

Αυτές  τις παραδόσεις εμείς εδώ τις είχαμε ξεχάσει και μας της θύμισαν οι άξιοι καπεταναίοι μας. Είναι όμως τουλάχιστον λυπηρό όταν κάποιοι ενοχλούνται από το σφύριγμα του πλοίου να  φθάνουν στο σημείο  να κάνουν καταγγελίες και να μαζεύουν υπογραφές κατά των πλοιάρχων για τέτοια θέματα.

Εμείς  θα υπερασπίζουμε αυτή την ελληνική και ναυτική παράδοση.