Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Δύο νέα βιβλία για τον Άγιο Νεκτάριο



Το δίτομο έργο  του Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλέοπα Στρογγύλη  με τίτλο: «Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως» παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα Costen Hall  της Αμερικάνικης Σχολής Κλασσικών Σπουδών στο χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης και την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας  της Ελλάδος. Στην προσφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ.κ. Εφραίμ χαρακτήρισε την εκδήλωση ως την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία  της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου.
Τη δίτομη ιστορική μελέτη  παρουσίασαν οι: Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και  ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.
Το βιβλίο  του Μητροπολίτη Σουηδίας προσφέρει στον αναγνώστη πολύ  χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του  Αγίου από σπάνιες και ανέκδοτες πηγές. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το δίτομο έργο κυκλοφορεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ο εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β', Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Η εκδήλωση άνοιξε με τροπάρια από την Ιερά ακολουθία του Αγίου Νεκταρίου από τον Βυζαντινό χορό των «Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης» υπό τη Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου, Καθηγητού Αχιλλέα Χαλδαιάκη.