Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης του Αγίου Ευθυμίου στην Παλαιά Χώρα.


 Από το Saronic magazine.gr


Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του Ιερού Ναού του Αγίου Ευθυμίου στην Παλαιά Χώρα προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς. Ο ναός ο οποίος είχε υποστεί μεγάλης έκτασης φθορές με ρωγμές και αποκολλήσεις και κινδύνευε με κατάρρευση, σώζεται ύστερα από την έγκαιρη επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών της Αρχαιολογίας αλλά και τις πολλές  δημοσιεύσεις για την κατάστασή του που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στα κοινωνικά δίκτυα.


   Και ενώ η πρώτη φάση υποστύλωσης πραγματοποιήθηκε, με  Τεχνική Έκθεση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια εγκρίνεται η λήψη μέτρων προστασίας και άμεσων σωστικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ετοιμορροπίας των τοιχογραφιών του ναού του Αγίου Ευθυμίου.

Οι εργασίες αυτές κρίνονται απαραίτητες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών υποστύλωσης και πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης των εργασιών άρσης της ετοιμορροπίας του ναού. Οι εργασίες  έχουν ως σκοπό να προστατευτεί ο τοιχογραφικός διάκοσμος του Ναού του Αγίου Ευθυμίου, ο οποίος κινδυνεύει από έντονες και διαμπερείς ρωγμές και αποκολλήσεις από τη λιθοδομή λόγω της κακής κατάστασης του ναού και των φθορών που έχει προκαλέσει ο χρόνος.
Η έκθεση συντάχθηκε από τον κ. Ανδρέα Μπέκο, Συντηρητή Έργων Τέχνης.

Το έγγραφο υπογράφει η κ. Στέλλα Χρυσουλάκη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.