Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Η Μεσοσπορίτισα στην Παχιοράχη.

   Η Μεσοσπορίτισα στην Παχιοράχη  εορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου στα  Εισόδια της Θεοτόκου. Σε αυτή τη μεγάλη εορτή της Παναγίας είναι αφιερωμένο το εκκλησάκι που συναντάμε στα αριστερά  του δρόμου καθώς έχουμε περάσει τη Παχιοράχη και κατευθυνόμαστε προς Ανιτσαίο. Χτισμένο με την πέτρα της περιοχής και αρμολογημένο από επιδέξια χέρια μαστόρων της πέτρας και της γης, το γαλήνιο ναΰδριο προσμένει  τους προσκυνητές  του κάθε χρόνο των Εισοδίων.

  Ταπεινό και απέριττο δίπλα στο κοιμητήριο του χωριού, γιορτάζει καταμεσίς  της σποράς  των αγρών. Το συντροφεύουν τα τρία  ψιλόλιγνα κυπαρίσια  της αυλής  του και οι ιερείς  του χωριού οι παπά - Τρίμηδες  που είναι αναπαυμένοι στον αυλόγυρο του και το λειτουργούσαν για έναν ολόκληρο αιώνα.
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Παπαλεονάρδος
  Πιστοί πανηγυριστές από το Μαραθώνα και από  τα γύρω  μικρά χωριουδάκια τιμούν την  εορτή με τη συμμετοχή  τους. Συνεπής στην ετήσια εορτή ο εφημέριος της Παχιοράχης αρχιμανδρίτης π.Φιλόθεος χάρη στον οποίο  τα  ταπεινά εκκλησάκια  της  περιοχής έχουν πάρει  ζωή και λειτουργούνται  τακτικά.

   Το ναΰδριο  είναι ταπεινό αλλά άριστα  φροντισμένο και τη γνωστή  προέκταση  όπως συνηθίζεται προς  τα δυτικά  για τις ανάγκες  των πιστών, άλλωστε  το πανηγύρι είναι χειμωνιάτικο.

   Αν  κάποιος επισκεφθεί  το χώρο αξίζει να μπει  στο κοιμητήριο  που βρίσκεται  στα  βόρεια  του ναού και να  δει  το μικρό πέτρινο μνηνείο  που αναγράφει τα ονόματα των ιερέων της Παχιοράχης  της γνωστής οικογένειας  Τρίμη.
  Επίσης για  τους εραστές  της  φύσης  της  Αίγινας  στα  ανατολικά  του ναού υπάρχει  μια μεγάλη φυσικήδ εξαμενή νερού  ή αλλιώς  "Σουβάλα", από τις μεγαλύτερες  στην Αίγινα καθώς  και  τμήμα από πέτρινο μονοπάτι  που συνδέει  τη  Χρυσολεόντισσα  με τον οικισμό και  το Όρος.