Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Έφυγε ο σεμνός πνευματικός εργάτης Βασίλης Λυκούρης.

   Φωτογραφίες από το Aeginaportal και το Γιώργο Καλοκέντη.

     Έφυγε αθόρυβα από τη ζωή ο Κυψελιώτης δικηγόρος Βασίλης Λυκούρης.
    Ένας ευγενέστατος άνθρωπος που με την παρουσία  του, την εργατικότητα, την πνευματικότητα και το ήθος του έδινε  το στίγμα ενός ανθρώπου μιας άλλης εποχής όπου οι αξίες, η πίστη, τα ιδανικά η προσήλωση στις αρχές και στις παραδόσεις είχαν  την απόλυτη προτεραιότητα.
   Ο Βασίλης  Λυκούρης ήταν γιος  του δικηγόρου Ιωάννη Λυκούρη. Ο Ιωάννης Λυκούρης με συνεργάτη  τον αδελφό του Γ.Β. Λυκούρη  κυκλοφόρησαν το 1947 το πρώτο τεύχος του σημαντικού περιοδικού "Ο Κήρυξ της Αίγινας". Ένα περιοδικό που κυκλοφορούσε μέχρι το 1950  και στις σελίδες  του φιλοξενήθηκαν πολλές ιστορικές μελέτες άρθρα αλλά και καταγραφόταν η πολιστιτική ζωή του νησιού.
 Ο "Κήρυξ της  Αίγινας" έγραψε μια μοναδική ιστορία και ακόμα και σήμερα πολλοί ανατρέχουν στις σελίδες του για να αντλήσουν υλικό  για εργασίες και άρθρα.
   Το  2009  ο εκπαιδευτικός κ.Νεκτάριος Κουκούλης επανατύπωσε  τον "Κήρυκα" σε τρεις τόμους. Η έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, ενώ το 2012 ο ίδιος ο Βασίλης Λυκούρης διοργάνωσε στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας μια μεγάλη έκθεση για  τις κλεμμένες αρχαιότητες της Αίγινας, με σκοπό να κινητοποιήσει αρχές και φορείς στην κατεύθυνση του επαναπατρισμού πολλών από αυτές.

Παράλληλα ο Βασίλης Λυκούρης ήταν ο νομικός σύμβουλος  του περιοδικού "Αιγιναία"  ενώ αρθρογραφούσε τακτικά στις σελίδες  της.

 Η παρουσία  του στα πολιτιστικά δρώμενα της Αίγινας αποτελεί παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για όλους μας. Κυρίως όμως η σεμνότητα το ήθος και η ευγένεια του θα αποτελούν οδηγό και σημείο αναφοράς.

Αιωνία η μνήμη του.