Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Δελτίο τύπου από την ΚΕΔΑ για το 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου.


Φωτογραφίες των επτά παραστάσεων του Φεστιβάλ από την κ. Ειρήνη Κουνάδη


 Ολοκληρώθηκε πρόωρα την Τετάρτη 05 Αυγούστου 2020 το 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Μία διοργάνωση – θεσμός που φέτος πραγματοποιήθηκε κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, λόγω της πανδημίας COVID-19 που δοκιμάζει την ανθρωπότητα.
Δεκατέσσερις παραστάσεις βρήκαν τη θέση τους στο αρχικό πρόγραμμα, όμως μόλις οι επτά κατόρθωσαν, τελικώς,  να παρουσιαστούν στο φιλοθεάμον κοινό του νησιού, στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, από τις 18 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου, όπως είχε καθοριστεί η διάρκειά του. Δύο δεν ήρθαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών θεμάτων, τρεις ματαίωσαν την περιοδεία τους ανά την Ελλάδα, ενώ οι δύο τελευταίες ακυρώθηκαν από τον Δήμο Αίγινας, στο πλαίσιο των τοπικών μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού.
Ωστόσο, παλαιά αλλά και νέα ονόματα της αθηναϊκής θεατρικής σκηνής έδωσαν σθεναρό παρών, ξεδιπλώνοντας την καλλιτεχνική τους δεινότητα και προσφέροντας στους θεατές βραδιές αμιγούς ψυχαγωγίας: Άννα Γεραλή, Γιώργος Κιμούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κατερίνα Γκατζόγια, Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας, Φώτης Σπύρος, Νίκος Χρηστίδης, Αρκαδία Ψάλτη, Μαρία Ρεβελάκη και Λένια Ξενάκη.

Λόγω της επετειακής μορφής του, το 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου σήκωσε αυλαία με παρουσίαση του μονολόγου «Όλια, μια ψυχούλα» των Άντον Τσέχωφ και Γκαμπριέλ Αρού από την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα κ. Άννα Γεραλή, ενώ ακολούθησε βράβευσή της ως εμπνεύστριας της συγκεκριμένης διοργάνωσης η οποία ξεκίνησε το 2011 επί δημαρχίας Θεοδοσίου Σακκιώτη και αντιδημαρχίας Φίλιππου Τζίτζη. Τη βράβευση πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Ιωάννης Ζορμπάς, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας κ. Μαίρη Κουκούλη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 10ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας κ. Γιώργος Μπήτρος.
Για ακόμη μία χρονιά, ακούστηκαν κείμενα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, όπως οι: Διονύσιος Σολωμός, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Δημήτρης Κεχαΐδης, Ξένια Καλογεροπούλου και Αλεξάντερ Γκέλμαν.
Ευχαριστούμε θερμά:
n τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αίγινας για την παραχώρηση της αυλής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας
n τον κ. Αντώνη Ντελή, διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας για τη φιλοξενία και στήριξή του
n την Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Νήσων για την επιχορήγηση μίας παράστασης
n την Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού για την έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
n το Λιμενικό Ταμείο Αίγινας για την παραχώρηση άδειας τοποθέτησης των banners του φεστιβάλ, καθώς και για τη διάθεση κιγκλιδωμάτων
n τον κ. Νίκο Καπάνταη για τη δημιουργία και ευγενή παραχώρηση του θεματικού έργου της φετινής αφίσας
n το Κέντρο Τύπου Αίγινας και το Λυχνάρι Deco & Art για την προπώληση εισιτηρίων
n τα εστιατόρια «Κάππος Έτσι» και «Porto Italiano», το ζαχαροπλαστείο «Αιάκειον», το εδεσματοπωλείο «Πετρά», την ψαροταβέρνα «Η Αγορά» (Γελαδάκης), τον Ναυτικό Όμιλο Αίγινας, το ουζερί «Ο Σκοτάδης» (Λυκούρης), το café – bar «Νήσος» για τη χορηγία γευμάτων
n το Φαρμακείο Γεωργίου Σκαλτσιώτη για τη διάθεση φορητού φαρμακείου
n το κατάστημα «Μούρτζης – Παραδοσιακά Γλυκά» για τη χορηγία προϊόντων
n τη Βιογεωπονική Αίγινας (Αφοί Καρακάση) για τις ανθοδέσμες
n τα μέσα ενημέρωσης Aegina Portal, Saronic Magasine και Aegina Light ως χορηγούς επικοινωνίας
n την εταιρεία «Έπακρον Α.Ε.» για την παραχώρηση χώρου διεύλευσης ΑμεΑ και οχημάτων μεταφοράς σκηνικών
n τους κυρίους Δημήτρη Καραγιάννη, αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, και Δημήτρη Κομματά, επόπτη του Δήμου Αίγινας, για την τεχνική υποστήριξη.
Ιδιαιτέρως καίρια η ανταπόκριση των θεατρόφιλων που, με την αθρόα προσέλευση και παρουσία τους, υποστήριξαν και την τίμησαν τον θεσμό, αλλά και την προσπάθεια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας και της Οργανωτικής Επιτροπής η οποία αποτελείται από τους: Μαίρη Κουκούλη, Γιώργο Μπήτρο, Αρετή Κουκούμη, Νεκταρία Μπήτρου, Στράτο Πανταβό, Μαίρη Σταυρίδου, Ευθύμη Στεργιούλα, Αγγελική Στουραΐτου, Νένα Τρικοπούλου, Μάρθα Χαρτοφύλακα και Τάκη Χελιώτη.
Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του νησιού μας εισέρχεται, αισίως, στη δεύτερη δεκαετία του, με στόχο να γίνεται όλο και καλύτερο, προσηλωμένο στην ποιότητα. Σας θέλουμε συνοδοιπόρους και στη συνέχεια αυτού του όμορφου πολιτιστικού ταξιδιού.
Εις άλλα, με υγεία!
Με εκτίμηση,               
Μαίρη Κουκούλη  
                                                                                                       Γιώργος Μπήτρος 
Πρόεδρος                                                                               Καλλιτεχνικός Διευθυντής