Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Στο πανηγύρι της Παναγίτσας στις Λαούσες.

 "Η Παναγιά τα πέλαγα κρατούσε στην ποδιά της, 
τη Σίκινο την Αμοργό και τα άλλα  τα ....νησιά  της"

Ας  μας συγχωρέσει ο ποιητής  γι' αυτήν την μικρή αλλαγή, αλλά είναι αυτές οι εικόνες γεμάτες ελληνική παράδοση, ποτισμένες  από την πίστη των απλών ψαράδων και νησιωτών που σε ωθούν να δοξάζεις το Θεό  για  την τόση ομορφιά.

Μια διαφορετική Κυριακή στο Σαρωνικό με  την μικρή κατάλευκη θαλασσοφίλητη Παναγίτσα  να εορτάζει σήμερα 23  Αυγούστου. Στη χάρη της έστερξαν από νωρίς κάθε λογής πλεούμενα από την Αίγινα για να προσκομίσουν στην εικόνα  της τα προσκυνήματά τους. Ταξιδευτές και πανηγυριστές κάθε ηλικίας έσκυψαν στο εικόνισμα της, χάρηκαν τη γιορτή της.

Κι εκείνη μικρή και ξεχασμένη όλο τον υπόλοιπο καιρό στέκεται εκεί με τη σημαία  της να αγναντεύει τα πλοία  και να ευλογεί  τους ταξιδιώτες  τους.
Σήμερα όμως φόρεσε  τα καλά  της, σημαιοστολίστηκε, βάφτηκε στα λευκά του ασβέστη, καθαρίστηκε και γιόρτασε την απόδοση  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


 Από κοντά και τα πλοία  της γραμμής που οι άξιοι καπεταναίοι τα οδήγησαν στο δύσκολο πέρασμα ανάμεσα  στα νησάκια  και απέδωσαν τις πρέπουσες και παραδοσιακές  τιμές,έτσι όπως αρμόζει  στην Παναγιά μας και στην ναυτοσύνη  της πατρίδας μας.

Πρώτος ο "Απόλλωνας" και ακολούθησε ο "Ποσειδώνας" και ο "Φοίβος"
Και  του χρόνου να είναι όλοι άξιοι να ταξιδεύουν ως τις Λαούσες  στη χάρη της./

Ας ευχηθούμε όμως να βρεθεί και ο μάστορας που θα ξηλώσει από την οροφή της εκκλησούλας το ανθυγιεινό και αντιαισθητικό ελλενίτ  και να αποκτήσει και πάλι το κτίσμα την οροφή  που του πρέπει.


Φωτογραφίες : Χρήστος Νεστορίδης