Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Γιορτινές και ναυτικές εικόνες από το εκκλησάκι του Σωτήρος στους Αγίους.

 Στιγμές συγκίνησης  και λεβεντιάς από μια παράδοση που συνεχίζεται χάρη στους άξιους ναυτικούς μας.

Η ναυτική παράδοση της Ελλάδας θέλει  τους ναυτικούς μας να τιμούν τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας κι έτσι να τιμούν παράλληλα  το επάγγελμα και την αποστολή τους.
Τα τελευταία χρόνια κι εδώ στην Αίγινα έχουμε τη χαρά να ζούμε στιγμές που για τους  νησιώτες του Αιγαίου είναι πολύ συνηθισμένες.

Οι καπεταναίοι των πλοίων της  γραμμής  τιμούν σε κάθε ευκαιρία  τους ναούς, τα ξωκλήσια  της Αίγινας  που είναι κοντά  στην ακτογραμμή, όταν αυτά πανηγυρίζουν. Τέτοιες λοιπόν στιγμές ζούμε όταν γιορτάζει ο Άγιος Σώζων στην Πέρδικα, ο Σωτήρας Χριστός στους Αγίους, η Παναγιά στις Λαούσες, οι Άγιοι  Απόστολοι στο φανάρι του Μπούζα. 

Χθές  Τετάρτη 5 Αυγούστου κατά  τη διάρκεια  του πανηγυρικού εσπερινού στο εκκλησάκι του Σωτήρος Χριστού στους Αγίους τα πλοία  της γραμμής συνέβαλαν κι εκείνα με τη σειρά  τους στον εορτασμό.

Η αρχή έγινε με το "Απόλλων" που ερχόμενο από Πειραιά πέρασε με χαμηλή ταχύτητα σφυρίζοντας, και ρίχνοντας βεγγαλικά. Ακολούθησαν ο "Ποσειδών" και ο "Αχαιός" που ερχόμενοι μαζί από Αίγινα σταμάτησαν δι' ολίγον έκαναν σχηματισμούς, ρίψεις νερού  και σφυρίζοντας χαιρέτισαν  τους πανηγυριστές.

Ο κόσμος ενθουσιασμένος φωτογράφιζε και επευφημούσε. Στα χρώματα  του δειλινού οι φιγούρες των δύο πλοίων με  τις  φωτεινές γιρλάντες και η απάντηση  της γλυκόλαλης καμπάνας έδωσαν μια άλλη διάσταση στο ελληνικό Ορθόδοξο πανηγύρι.

Ανήμερα  της εορτής, νωρίς  το πρωί, σειρά είχε ο "Φοίβος" να χαιρετίσει τον εορτάζοντα ναό και τους προσκυνητές.

Η παράδοση συνεχίζεται και δεν θα χαθεί όσο υπάρχουν Έλληνες με λεβεντιά και αγάπη.

Να ευχαριστήσουμε με τη σειρά  τους άξιους καπετάνιους μας τον κ. Παναγιώτη Μακαρατζή (Απόλλων), κ. Δημήτρη Δόξα (Αχαιός) τον κ. Βασίλη Παχωπό (Ποσειδών) και τον εορτάζοντα κ. Σωτήρη Γκιλιάτη (Φοίβος)  για  τις όμορφές νησιώτικες και άκρως ελληνικές στιγμές που χάρισαν σε όλους μας.

Να έχουν καλά  και ήρεμα ταξίδια οι ίδιοι, τα πληρώματα  τους και τα πλοία  τους.


Φωτογραφίες από τον κ. Χ. Νεστορίδη και Ε. Γκαρή.