Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Η ξεχασμένη Μεταμόρφωση της Παλαιάς Χώρας.


Ανάμεσα στα πολλά ξωκλήσια  και τις μεγαλύτερες εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού στο Όρος Θαβώρ, ξεχωρίζουμε  τη ξεχασμένη και αλειτούργητη Μεταμόρφωση  της Παλαιάς Χώρας.

Ένα μεγάλο κτίσμα σε σχέση με τα υπόλοιπα ξωκλήσια που βρίσκεται ακριβώς πάνω  στο δρόμο  που οδηγεί προς  την Αγία Κυριακή και το Κάστρο. Η εκκλησούλα εφάπτεται  του δρόμου και ίσως γι΄αυτό το λόγο  έχει δύο εισόδους.

Εξωτερικά ο ναός φαίνεται σε καλή κατάσταση, ενώ στο εσωτερικό του οι φθορές είναι πολύ μεγάλες.
 Η ανέγερση της εκκλησίας σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο συγγραφέας κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος στο βιβλίο του "Χριστιανική Αίγινα"΄,  τοποθετείται  στον 17ο αιώνα.

Στην εκκλησία σημειώθηκαν εργασίες συντήρησης  το 1967 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν αγιογραφίες οι οποίες όμως δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Εντυπωσιακή όμως είναι η  επιγραφή - χάραγμα πάνω από την τοιχογραφία  του Προδρόμου, δυσανάγνωστη βέβαια αλλά πολύ συγκινητική και μαρτυρεί το δράμα  των κατοίκων του λόφου, που λες και ήθελαν να περάσει στην αιωνιότητα και να γνωρίζουν οι επόμενες  γενιές  τα πάθη και τα βάσανα  των ανθρώπων:

" Φράγκεψε  το νησί 1687"  Προφανώς - σύμφωνα πάντα με τον κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο -  αναφέρεται  στην κατάληψη του νησιού από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι.

Η φωτογραφία της αγιογραφίας είναι  της κ. Καλλιρρόης Μπέση.