Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

23 Αυγούστου 1990: Ένα ναυτικό ατύχημα στο λιμάνι της Αίγινας

                                                    Ο   ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ  ΕΞΩΚΟΙΛΕ

Ήταν 23 Αυγούστου του 1990  γύρω στις οκτώ το βραδάκι. Ο ουρανός ξαφνικά σκοτείνιασε επικίνδυνα. Τρία πλοία έρχονταν από Πόρο Μέθανα προς Αίγινα. Ένα δυνατό μπουρίνι όμως άλλαξε το σκηνικό και έφερε τα χειρότερα. Ο «Σαρωνικός» προσπάθησε να δέσει στην προβλήτα πίσω από τα ταξί. Ο ολοκαίνουργιος (νεότευκτος) «Γεώργιος» προσπάθησε να δέσει εκεί που σήμερα προσεγγίζουν τα φέρυ μποτ. Το τρίτο πλοίο το «Άγιος Νεκτάριος» συνέχισε προς Πειραιά χωρίς να μπει στη διαδικασία να πιάσει στην Αίγινα.
Ο καιρός αγρίεψε επικίνδυνα και οδήγησε τα δύο πλοία σε πρόσκρουση στις προβλήτες. Ο μεν "Σαρωνικός" στην προβλήτα  των ταξί κτύπησε και ακούμπησε στα ρηχά του βυθού από τα νερά που εισήλθαν ακόμα και στο γκαράζ του, ο δε "Γεώργιος" (σημερινό Απόλλων Ελλάς)  υπέστη μικρότερα ρήγματα στο πλαϊνό του μέρος, που όμως του επέτρεψαν να  φύγει την επόμενη μέρα. Ο "Σαρωνικός" παρέμεινε ημιβυθισμένος για κάποιες ημέρες με εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στο γκαράζ του. Η  ταλαιπωρία των επιβατών  τεράστια που βγήκαν από το πλοίο με σκάλες  κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες.
Η δύναμη του καιρού έφερε  μπλακ αουτ στην Αίγινα και οι επιβάτες  του «Σαρωνικού» απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια  του πληρώματος  και των Λιμενικών.
  Ο  ανελέητος ανταγωνισμός των πλοίων παραλίγο να οδηγήσει σε ναυτική τραγωδία.     Οι φωτογραφίες αδιάψευστοι μάρτυρες  του γεγονότος αλλά και της   ακαταλληλότητας  και την επικινδυνότητας του λιμανιού (!) της  Αίγινας.

 Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο  του αείμνηστου Γρηγόρη Συριώτη.