Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Ένα καραβάκι για Σουβάλα - Αγία Μαρίνα με το όνομα "Αφαία"

 Για  τους καραβολάτρες  της "Οδού Αιγίνης"

Ένα άγνωστο καραβάκι στη γραμμή Πειραιάς - Σουβάλα, Αγία Μαρίνα μας παρουσίασε ο  κ.Balis John  στη σελίδα "Αίγινα -Αλλοτινές εποχές" στο face book. 
Ένα καραβάκι που ελάχιστοι γνωρίζουν ή θυμούνται με το όνομα "Αφαία".
Να λοιπόν που το "πρώτο Αφαία" στη γραμμή αυτή του Σαρωνικού είναι αυτό  το μικρό μα όμορφο επιβατηγό πλοιάριο. Μετά ακολούθησε  το ιστορικό φέρι μποτ "Αφαία".

Το πρώτο λοιπόν "Αφαία" εξυπηρέτησε  τη γραμμή από  το 1960 έως το 1965. Σύμφωνα με τα όσα μας αποκαλύπτει ο κ. Balis το πλοίο ανέπτυσσε  ταχύτητα  11 μιλίων.

Στην τρίτη  φωτογραφία  διακρίνεται αρκετά  το όνομα  του στην πλώρη ενώ στην τελευταία έχουμε μια πολύ όμορφη φωτογραφία από τους εσωτερικούς  του χώρους, με ένα πολύ καλό σαλόνι  για την εποχή του.


 Στην τρίτη επίσης φωτογραφία το βλέπουμε δεμένο στην προβλήτα του Πειραιά  κοντά  στο θρυλικό "Χαρά". Αναμφίβολα το πλοίο αυτό που στάθηκε για λίγο στη γραμμή είχε να συναγωνιστεί  τα άλλα μικρά  εκείνης  της εποχής στην ίδια γραμμή όπως το "Έλενα" την "Μαρίνα" και κατόπιν την "Εριέττα".

Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως αυτά τα μικρά πλοία έγραψαν τη δική  τους ιστορία  στη γραμμή του Σαρωνικού, αθόρυβα αλλά ακούραστα. Σε εποχές  που οι επισκέπτες και παραθεριστές τα προτιμούσαν και τα ίδια αποτελούσαν μια πολύ καλή και εξυπηρετκή λύση για μια ολοήμερη απόδραση από τον Πειραιά και την Αθήνα.