Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Σχολείο Ειδικής Αγωγής στην Αίγινα.

 Στην Αίγινα λειτουργούν επτά (07) Δημοτικά  Σχολεία, τρία (03) Γυμνάσια  και  δύο (02) Λύκεια Γενικό και ΕΠΑΛ. Ο αριθμός των μαθητών είναι αρκετά μεγάλος και αυτό δηλώνει και η λειτουργία  τόσων σχολείων.Πολλές  φορές  το μαθητικό δυναμικό  του νησιού ενισχύεται και από μαθητές που μετεγγράφονται στο νησί είτε από το Λεκανοπέδιο της Αττικής είτε από άλλες περιοχές.

Σε όλη την Αίγινα και συγκεκριμένα  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση λειτουργούν τμήματα ένταξης για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες  στο 2ο Δημοτικό, στο Δημοτικό της Κυψέλης  και του Μεσαγρού καθώς και προγράμματα  παράλληλης στήριξης για πολλούς μαθητές.

Ο  αριθμός αυτών των μαθητών καθώς ανεβαίνουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απορροφούνται συνήθως από το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας στο οποίο λειτουργεί από το 2007  τμήμα ένταξης.

Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση του αριθμού των μαθητών με μαθησιακά προβλήματα, για πολλούς και διαφορετικού λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναπτυχθεί, καθώς και οι μαθητές που χρήζουν παράλληλης στήριξης χωρίς να ξεχνάμε ότι κοντά σε αυτούς υπάρχουν και μαθητές που έχουν διαγνωσθεί από το ΚΕΣΥ ότι πρέπει να φοιτήσουν σε Ειδικό σχολείο. Κάτι που δεν επιτυγχάνεται λόγω της μη λειτουργίας τέτοιου σχολείου στην Αίγινα.

Η απόφαση  της Επιτροπής Παιδείας να προβεί στη δημιουργία και ίδρυση Σχολείου Ειδικής Αγωγής στην Αίγινα για  την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έρχεται όχι μόνο να καλύψει ένα κενό, μια ανάγκη της  τοπικής εκπαίδευσης αλλά και να αναβαθμίσει την παρεχόμενη εκπαίδευση δίνοντας μέσα από τη στελέχωση με έμπειρο και κατάλληλο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους) την ευκαιρία σε όλους  τους μαθητές και τις μαθήτριες να φοιτήσουν κανονικά, να κοινωνικοποιηθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες και να καλλιεργήσουν τα χαρίσματα τους.

Ας στηρίξουμε όλοι αυτή  την προσπάθεια   που δεν είναι απλά προσπάθεια  ενός Δήμου ή μιας επιτροπής αλλά προσπάθεια όλων  για ένα καλύτερο μέλλον όλων των παιδιών.