Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Οι μικροί ήρωες της σχολικής χρονιάς του κορονοϊού.



Αναδημοσίευση από το Saronic magazine
Του Γ. Μπήτρου.

Η επιτυχία  που κατέγραψαν οι μαθητές  με την είσοδό  τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικά φέτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Σήμερα Παρασκευή 28  Αυγούστου ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισόδου σε κάθε Ανώτατη και Ανώτερη Σχολή. Σύμφωνα με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας  του Υπουργείου Παιδείας  δεν ανακοινώνονται  οι λίστες με τα ονόματα  των επιτυχόντων μαθητών και μαθητριών στους πίνακες ανακοινώσεων κάθε σχολείου, παρά μόνο ο  κωδικός  του κάθε υποψήφιου. Έτσι μόνο αυτός γνωρίζει αν πέρασε στη σχολή της επιλογής  του.
Τα νέα πλέον μαθαίνονται από «στόμα σε στόμα» μέσω μηνυμάτων ή αναρτήσεων στους τοίχους του Face book.
Ιδιαίτερα όμως φέτος  το γεγονός αυτό, που άλλες χρονιές ήταν το πρώτο στα δελτία ειδήσεων φέτος παλεύει  λόγω κορονοϊού και Ελληνοτουρκικών στην  δεύτερη ή στη τρίτη ακόμα και στην τέταρτη θέση.
Η είδηση της επιτυχίας που σκορπά χαμόγελα και αισιοδοξία  δεν θα πρέπει λοιπόν να περάσει στα «ψιλά». Και το επισημαίνουμε αυτό διότι οι φετινοί διαγωνιζόμενοι ανεξάρτητα από το βαθμό επιτυχίας τους, την κατολίσθηση ή καθίζηση των βάσεων στις «καλές» σχολές, πέτυχαν κάτι πάρα πολύ δύσκολο που ίσως λίγους μήνες πριν φάνταζε ακατόρθωτο και άπιαστο.
Και εδώ πρέπει να εστιάσουμε.
Οι « εν δυνάμει» φοιτητές  λοιπόν της ακαδημαϊκής χρονιάς που θα αρχίσει το επόμενο διάστημα, είναι οι μικροί ήρωες  της εκπαίδευσης. Κατόρθωσαν να δαμάσουν το φόβο, τον πανικό που ίσως τους δημιούργησε μια πρωτόγνωρη για αυτούς κατάσταση. Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας.
Στερήθηκαν τηνκαθημερινή προετοιμασία  στο σχολείο. Δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν στα φροντιστήρια. Πέρα από τη μελέτη μπήκε στη ζωή τους πολύ γρήγορα η διαδικασία  της εξ αποστάσεως (σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας), έμειναν μόνοι στο σπίτι τους χωρίς τη στήριξη των φίλων, τη συνεργασία τους, τη συναδελφικότητα τους. Έχασαν το ρυθμό τους. Για κάποιο διάστημα αποσυντονίστηκαν. Δεν πήγαν κάποιοι από αυτούς την καθιερωμένη πενταήμερη εκδρομή.  Ο κόπος τους αυξήθηκε, η αγωνία και το άγχος  στο ζενίθ μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον που το καθόριζε η αβεβαιότητα  της επόμενης μέρας, η αγωνία του ορισμού της ημερομηνίας  των εξετάσεων τους.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως τούτα τα παιδιά πέρασαν «δια πυρός και σιδήρου». Τελικά τα κατάφεραν. Πέτυχαν. Είναι οι μεγάλοι νικητές μιας προσπάθειας, ενός αγώνα με πολλά απρόβλεπτα εμπόδια.
Γι’ αυτό  η νίκη  τους είναι μεγάλη. Γι’ αυτό η επιτυχία τους έχει  μια άλλη βαρύτητα. Η ψυχική δύναμη και οι αντοχές  τους είναι αξιοσημείωτες και αξίζει να μελετηθούν από όσους ασχολούνται με την παιδαγωγική των εξετάσεων, από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Ασφαλώς μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας τους οφείλεται και στη ψυχολογική στήριξη που δέχτηκαν από το οικογενειακό περιβάλλον και τη σχολική κοινότητα.
Μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό τον αγώνα πολλών καθηγητών της Γ΄ Λυκείου να συνεχίζουν τα μαθήματα και την προετοιμασία διαδικτυακά.
Η γενιά αυτών των μαθητών με το πείσμα και την ορμή τους,  μας έδειξε  την αξία  της στοχοπροσήλωσης και της ψυχικής δύναμης που δεν μπορεί να δαμάσει και να σταματήσει κανένας κορονοϊός.

Από το ΓΕΛ Αίγινας ανακοινώθηκε ότι εισήλθαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 56 μαθητές  και από το ΕΠΑΛ 3. Εκφράζουμε  τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις ευχές μας για καλή και καρποφόρα φοίτηση.