Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

"Δια χειρός" Ηλία Καπάνταη αγιογραφίες στην Αγία Κυριακή στο Αγκίστρι.

Γλυκές μορφές Αγίων με όμορφα γήινα χρώματα, φιλικά στο μάτι του επισκέπτη και προσκυνητή έχουν αρχίσει να τοποθετούνται στους τοίχους του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής στα Λιμενάρια στο Αγκίστρι. Ο γραφικός οικισμός που βρίσκεται στο νότιο τμήμα  του νησιού πνιγμένος μέσα στα πεύκα και στις ελιές και με θέα  τον επιβλητικό όγκο των Μεθάνων, διαθέτει έναν καλαίσθητο νέο ναό (δεκαετίας '70), με σωστές αναλογίες φωτισμό και άνετο εσωτερικό χώρο.

Τον τελευταίο καιρό ο Αιγινήτης Αγιογράφος κ Ηλίας Καπάνταης αγιογραφεί  το ναό  με μία τεχνοτροπία που με  την πρώτη ματιά ξαφνιάζει  τόσο από  την επιλογή των χρωμάτων όσο και από  τη γλυκύτητα  των μορφών που ιστορούνται. Το έργο καλύπτουν οικονομικά  οι ενορίτες και έχει ξεκινήσει από το 2015. Ήδη είναι αγιογραφημένη η "Πλατυτέρα" στην κόγχη του Ιερού με την Παναγία να περιστοιχίζεται από αγγέλους και να είναι ενδεδυμένη με μωβ χρώμα που παραπέμπει στην εκκλησιαστική χαρμολύπη. Η Θεοτόκος έχει στα πόδια  της το νησί του Αγκιστρίου και φέρεται να το προστατεύει μαζί με  τον Υιό της. Ακολουθούν ο  χορός  των Μεγάλων Πατέρων  σε άλλη ζώνη κάτω από την Πλατυτέρα. Στον κυρίως ναό συναντάμε όμορφες συνθέσεις  Αγίων της Εκκλησίας σε θαλασσί φόντο. Εντυπωσιάζει η αγιογράφηση  του Αγίου Γεωργίου στο νότιο τμήμα του Ναού. 
Ο κ. Ηλίας Καπάνταης είναι μαθητής  του περίφημου αγιογράφου Πέτρου Βαμπούλη ο οποίος υπήρξε μαθητής  του Φώτη Κόντογλου.
Ο εφημέριος  του Αγκιστρίου αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Κουμασίδης μας πληροφόρησε πως πολύ σύντομα ξεκινά η αλλαγή των κεραμιδιών  της οροφής  του ναούς  της Αγίας Κυριακής και η τοποθέτηση νέων κεραμιδιών σε όλο το ναό.
Ο  επισκέπτης του Αγκιστρίου αξίζει  να  κάνει  τη διαδρομή μέχρι τα Λιμενάρια για να θαυμάσει επίσης τα όμορφα παλαιά σπίτια  του οικισμού αλλά και τη θέα προς  τα νότια  του Σαρωνικού κόλπου.