Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Η "ΑΙΓΙΝΑ Πρώτη Πρωτεύουσα" στο διαδίκτυο


 Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ταξιδεύει στο διαδίκτυο η καινούργια σελίδα "ΑΙΓΙΝΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ" που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία  της Επιτροπής για  τους εορτασμούς  του 2021 στην Αίγινα.
   Η σελίδα είναι αφιερωμένη  στα Καποδιστριακά χρόνια  της Αίγινας με σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την ανάδειξη και προβολή των Καποδιστριακών κτιρίων που θεμελιώθηκαν και εγκαινιάστηκαν από τον ίδιο  τον Κυβερνήτη όταν βρισκόταν στην Αίγινα στην οποία εγκαθίδρυσε  τις υπηρεσίες  της Κυβέρνησης  του.

Μέσα από τις επιλογές  της σελίδας ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί επίσης και για  τα χρόνια  της Επανάστασης και τη συμμετοχή της Αίγινας σε αυτήν. Τους σταθμούς  του μεγάλου ταξιδιού της επιστροφής του Ιωάννη Καποδίστρια  στην Ελλάδα. Το χρονολόγιο των γεγονότων, τις πρώτες αποφάσεις  της Κυβέρνησής  του, αλλά  και τη συμβολή μεγάλων μορφών των χρόνων εκείνων όπως ήταν ο Γεώργιος Λογιωτατίδης και ο Σπύρος Μάρκελος. Παράλληλα  θα πληροφορηθεί  για  τη συμμετοχή  361 αγωνιστών σε μάχες στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Το σημαντικότερο όλων ίσως είναι η καταχώρηση πηγών και βιβλιογραφίας  που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο  τον ερευνητή, τον μελετητή  τον απλό αναγνώστη να εντρυφήσει ακόμα περισσότερο στα Ιστορικά γεγονότα και την εποχή.
Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλά κείμενα προέρχονται από τα βιβλία  του πρωτ. Εμμανουήλ Γιαννούλη  για  τη "Μεγάλη Εκκλησία"  και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα στο ναό αυτό.

Τέλος να αναφέρουμε πως η σελίδα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό που θα συμβάλει  στην βαθύτερη γνώση  της Καποδιστριακής εποχής της Αίγινας.