Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Επίσκεψη μαθητών στην "Ομορφοκλησιά"

   Στην περιοχή του "Σκέτου" στα όρια Κυψέλης και Ασωμάτων στέκει η "Ομορφοκλησιά". Ο  ναός των Αγίων Θεοδώρων που θεωρείται  το καλύτερο βυζαντινό μνημείο της Αίγινας. Στο εσωτερικό του σώζονται οι παλαιότερες και καλύτερες αγιογραφίες σε ναό της Αίγινας. Για  το λόγο αυτό έλαβε και το όνομα "Ομορφοκλησιά". Ο καθηγητής Σωτηρίου είναι αυτός που μελέτησε το μνημείο, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία το συντήρησε  το 1966.

Ο ναός διαθέτει έναν αγιογραφικό πλούτο  με παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού. Με χρονολογική σειρά ιστορούνται στο θόλο οι μεγάλες Δεσποτικές εορτές, με τη "Σταύρωση" να ξεχωρίζει  στον δυτικό τοίχο, πάνω από την πόρτα, και τη "Γέννηση", να παρουσιάζει  την Παναγία Γαλακτοτροφούσα.

Το μνημείο είναι  του 13ου αιώνα και κτίστηκε επί αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄και Πατριάρχη Αθανασίου του Α', και ανήκε στην οικογένεια  "Ζυγομαλά". Αργότερα το οικόπεδο ανήκε στην οικογένεια  Μπενιζέλου που διατηρούσε στην Αίγινα μεγάλη κτηματική περιουσία.

Επιγραφή στο βορειοδυτικό μέρος του ναού εξωτερικά, πληροφορεί για  την αποχή ανοικοδόμησης  του ναού, ενώ στους  εξωτερικούς τοίχους διακρίνουμε χαραγμένα πλοία, τάματα πολλών πιστών καθώς και σταυρούς.

Οι μαθητές  της Γ΄ τάξης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μνημείο,  που πολλοί από  αυτούς έμπαιναν για πρώτη φορά.