Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Σημαντικές αρχαιότητες στον περίβολο του Κυβερνείου.

Οι εργασίες συντήρησης  στο Ιστορικό Κυβερνείο της Αίγινας, έφεραν στο φως σημαντικές αρχαιότητες που σχετίζονται με τη συνεχή αρχαία κατοίκηση της Αίγινας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα καλύπτουν πολλούς αιώνες ζωής. Όπως μας πληροφόρησε η κ. Προνόη Θεολογίδου, μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος  του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης  Αίγινας, τα αρχαιολογικά ευρήματα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 2ο αιώνα π. Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ και αποτελούν συνέχεια   της κατοίκησης  που συναντάμε  στο λόφο  της αρχαίας Κολώνας.
Τοιχία, φρεάτια, αγωγοί ύδρευσης εντυπωσιάζουν έως ξαφνιάζουν τον ανυποψίαστο επισκέπτη  της Βιβλιοθήκης, αλλά και  τους μαθητές  του 2ου Δημοτικού Σχολείου  που μοιράζονται τον ίδιο χώρο στη διάρκεια  των διαλειμμάτων τους. 
Τα ευρήματα αυτά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν πολλοί επισκέπτες του χώρου την 24η Σεπτεμβρίου όταν η Πρόεδρος του Οργανισμού "Ελλάδα 2011" επισκέφθηκε  τα Καποδιστριακά κτίρια  της Αίγινας  για  την προετοιμασία  των εορτασμών στην Αίγινα.
Η αρχική σκέψη για  το μέλλον των ευρημάτων ήταν να καλυφθούν με γυαλί ώστε να βρίσκονται να τα θαυμάζουν οι επισκέπτες  του Κυβερνείου όταν αυτό λειτουργήσει ως Μουσείο.
Ίσως  το σημαντικότερο εύρημα να αποτελεί ο "κροκόδειλος" ο οποίος αποκαλύφθηκε στο ισόγειο  του Κυβερνείου και σε βάθος 70 εκ. περίπου. Το ψηφιδωτό αυτό ανάγεται στον 2ο αιώνα π. Χ. και μαρτυρεί  την εμπορική σχέση της Αίγινας με  τη χώρα  του Νείλου.

Ο χώρος  πριν  την ανασκαφή .