Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Η Αγία Ματρώνα στα βουνά της Ύδρας


Μπορεί κάποιος  να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει  την Ύδρα επειδή έχει περπατήσει  στο γραφικό λιμάνι  του νησιού και στα στενά δρομάκια του οικισμού. Όμως αυτή η εικόνα δεν είναι ελλειπής.

Η Ύδρα  ξαφνιάζει τον επισκέπτη της όταν εκείνος αποφασίσει  να βγει από τον οικισμό και  να ανέβει στα βουνά της. Εκεί θα συναντήσει οκτώ μοναστήρια, το οροπέδιο  του Προφήτη Ηλία, δάση από πεύκα, γοητευτικά μονοπάτια, ασκηταριά, τον ιστορικό φάρο  της Ζούρβας και μια μοναδική θέα  προς  όλο  το Μυρτώο Πέλαγος και  τα παράλια  της Πελοποννήσου.

Ανάμεσα  στα πολλά  μοναστήρια  της Ύδρας, στη βόρεια πλευρά  της είναι και αυτό της Αγίας Ματρώνης που πανηγύριζε χθες  Τρίτη  20 Οκτωβρίου. Πολλοί προσκυνητές  τίμησαν  την ιερά πανήγυρη  τόσο  στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία ανήμερα  της εορτής, όπου χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ.

Ο προσκυνητής και επισκέπτης  του Μοναστηριού θα φθάσει σε αυτό ακολουθώντας  το μονοπάτι από την πόλη της Ύδρας και περνώντας από το μοναστήρι της Αγίας Φωτεινής. Επίσης η Ιερά Μονή της Αγίας Ματρώνας, απέχει 15 λεπτά από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, είναι γυναικεία, βρίσκεται στο Όρος Καρέσσα. Ο κτήτορας της ήταν ο Χρύσανθος Καρατζάς το 1865.