Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Πρεμιέρα για το12ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας με δόσεις νοσταλγίας και νεανικής δροσιάς.

Φωτογραφίες: Ειρήνη Κουνάδη - Ανέστης Κορνέζος

Η αίγλη και η δύναμη του παλιού ελληνικού κινηματογράφου αποδεικνύεται διαχρονική και κατορθώνει να συγκεντρώνει φανατικούς θεατές. Ο παλαιός ασπρόμαυρος ελληνικός κινηματογράφος που από πολλούς έχει κατακριθεί ή απαξιωθεί, επανέρχεται και δείχνει την αξία  της τέχνης του σε εποχές ζοφερές κομίζοντας τη δροσιά, τη νιότη, την αισιοδοξία, την  ειλικρίνεια και την παιδικότητα που έχουν χαθεί.

Κοιτώντας ξανά  και ξανά  τις ταινίες εκείνες ανακαλύπτεις διαρκώς καινούργια πράγματα. Πίσω από τα σενάρια όμως, τις ερμηνείες , τις μουσικές που πολλές φορές είναι ανυπέρβλητες και έχουν μεγάλες και βαριές υπογραφές, ανακαλύπτεις συμπεριφορές, τρόπο ζωής, πολιτισμό, και ένα  φυσικό σκηνικό. Οι ταινίες αυτές είναι ιστορικά ντοκουμέντα του φυσικού τοπίου μιας χώρας που έχει καταστρέψει βάναυσα ή αλλοιώσει  το φυσικό της περιβάλλον.

Οι ταινίες αυτές διασώζουν την εικόνα μιας Ελλάδας που πλέον είναι μακρινή!!!



Ένα νοσταλγικό  ταξίδι στην Αίγινα  του ’50 και του ’60 επεφύλαξε στο κοινό του το 12ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας  το βράδυ της Παρασκευή 22 Ιουλίου στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Πάνω από 200 άτομα παρακολούθησαν την ταινία που δημιούργησε ο κ. Ανέστης Κορνέζος με αποσπάσματα από ταινίες που γυρίστηκαν στο νησί την περίοδο 1958 -1966, με την Αίγινα να αποτελεί  το φυσικό σκηνικό  των ταινιών. Μια  Αίγινα, ατόφια, γνήσια, ανθρώπινη, γεμάτη από τη δροσιά  της ανεμελιάς των καλοκαιρινών διακοπών και τη δροσιά  των νέων ηθοποιών. Προβλήθηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες: «Διακοπές στην Αίγινα», «Αγοροκόριτσο», «Ταξίδι με  τον έρωτα», «Τρεις κούκλες κι εγώ», «Ερωτικά παιχνίδια», «Μικροί μεγάλοι εν δράσει». Με νέους και εκκλαπτόμενους σταρ εκείνης της εποχής: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ανδρέα Μπάρκουλη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Θανάση Βέγγο, Αλέκα Στρατηγού, Τασσώ Καβαδία, Τζένη Καρέζη, Κώστα Κακκαβά, Γιώργο Πάντζα, Ελένη Ανουσάκη, Γιάννη Γκιωνάκη, Αλέκα Κατσέλη, Άννα Φόνσου. Δίπλα τους  πολλοί Αιγινήτες ως κομπάρσοι ή λέγοντας κάποιες  ατάκες όπως ο Πάρις Ποταμιάνος, η Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού κ. αλ.

Την πρεμιέρα του Φεστιβάλ χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Νίκος Πτερούδης ενώ παρόντες ήταν η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Καλόφωνος, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου ο «Καποδίστριας» κ. Βασίλης Μουσουλέας και η οι απόγονοι  του αείμνηστου Πάρι Ποταμιάνου.

Στο δεύτερο μέρος  της  βραδιάς  οι θεατές παρακολούθησαν ένα μουσικό πρόγραμμα από τραγούδια που απέδωσε με ευαισθησία ο κ. Βασίλης Παλαμίδης συνοδευόμενος στο μπουζούκι από τον κ. Βασίλη Χαλδαίο.

Η διοργάνωση φιλοξενείται στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, ενώ το θέμα της αφίσας έχει επιμεληθεί ο εικαστικός κ. Νεκτάριος Αποσπόρης.