Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Τα αρχαία λιμάνια της Αίγινας και η μεγάλη αρχαιολογική τους αξία.

 



Γιατί δεν έχει φτιαχτεί ακόμα ένα ασφαλές και σύγχρονο λιμάνι στην Αίγινα;

Είναι τόσο σημαντικές οι υποθαλάσσιες αρχαιότητες;

Τι είναι οι λιθοσωροί κάτω από την επιφάνεια  του νερού;

Τελικά τι κάνει ένα τσούρμο ανθρώπων πάνω σε μια σχεδία στην Αύρα;

Τι γνωρίζουμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας;

Τι ήταν ο «κρυπτός λιμένας;»

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα απαντήθηκαν στην εμπεριστατωμένη και συναρπαστική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε και    παρακολούθησε το Σάββατο το βράδυ ένα μεγάλο κοινό στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.

Μια ιδιαίτερη και εξόχως σημαντική παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών που διεξάγονται από το 2019 στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Κολώνας.

Η αρχαία πόλη της Αίγινας που γνώρισε  την ακμή της θαλασσοκράτειρας πριν ηττηθεί από την Αθήνα προστατευόταν από ένα μεγάλο δίκτυο ναυτικής οχύρωσης που προστάτευε  τόσο  τον εμπορικό λιμένα όσο και  τον πολεμικό.

Οι κατασκευές  ξεκινούσαν λίγο μετά  το φάρο  του Μπούζα και έφταναν μέχρι το σημερινό «Ακρογιάλι» με μια σειρά  από λιθοσωρούς  που ήταν μια πρωτοποριακή  υποθαλάσσια κατασκευή και προστάτευαν  την πόλη από τις επιθέσεις των πλοίων.

Η  Αίγινα διέθετε μεγάλο στόλο από τριήρεις οι οποίες ελλιμενίζονταν και προστατεύοντας  στους Νεόσοικους που υπήρχαν στην περιοχή της Κολώνας. Η υποθαλάσσια έρευνα αποκαλύπτει έναν θαυμαστό κόσμο που όμοιος  του δεν υπάρχει στη Μεσόγειο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αυξημένος ενδιαφέρον των επιστημόνων.

Από το 2019 μεθοδικά και αθόρυβα συντελείται ένα σπουδαίο ερευνητικό έργο που σκοπό έχει την ανάδειξη αυτού του μοναδικού υποθαλάσσιου πλούτου.

Για  το σκοπό αυτό δουλεύουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών και Πελοποννήσου, η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας με έναν μεγάλο αριθμό ερευνητών και φοιτητών.

Στη χθεσινή άκρως ενδιαφέρουσα  παρουσίαση για την πορεία της έρευνας μίλησαν η υπεύθυνη του έργου η  καθηγήτρια κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, η νέα διευθύντρια  του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών κ. Παρασκευή Καλαμαρά, η καθηγήτρια Καλλιόπη Μπάϊκα από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών ο γεωλόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου και η ωκεανογράφος κ. Μαρία Γεραγά.






Η εκδήλωση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον  των ακροατών που παρακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια την παρουσίαση και το βίντεο. Στη συζήτηση  που ακολούθησε εκφράστηκαν πολλές απόψεις για την αξιοποίηση  των ευρημάτων και την προβολή όλου αυτού του πλούτου και ασφαλώς για τη δυνατότητα  κατασκευής κυματοθραύστη για το σημερινό λιμάνι.

Παρόντες από την πλευρά του Δήμου, η αντιδήμαρχος κ. Μ. Κουκούλη ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στ. Θεριανός. Παρόντες ο διοικητής  του Τμήματος Πυροσβεστικής κ. Γ. Σουλιώτης, ο Πρόεδρος της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης κ. Γ. Καλόφωνος, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Πολύμνεια Αθανασιάδη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Φ. Αλυφαντή πολλοί επιστήμονες από πολλούς χώρους.