Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ο Προφήτης Ηλίας και τα πάμπολλα εκκλησάκια του στην Αίγινα.

                                    

Μεγάλη η αγάπη και ο σεβασμός των παλαιών Αιγινητών προς τον Προφήτη Ηλία που έκτισαν πολλά ξωκλήσια σε κορυφές λόφων και βουνών, σε πλαγιές ακόμα και μέσα σε χωράφια.

Πέρα από  τις πιο  γνωστές εκκλησιές όπως του Προφήτη Ηλία  στο Βαθύ ή στους Αγίους και στο δρόμο που οδηγεί προς τον Άγιο Νεκτάριο, ας ξεκινήσουμε την περιπλάνηση, αυτό το διαδικτυακό προσκύνημα με  τα μικρότερα εκκλησάκια της ενδοχώρας.  


   Επάνω ο "ακρίτας" Προφήτης Ηλίας στη Βαγία πάνω στον ομώνυμο λόφο. Ορατός κι από το Μεσαγρό αλλά και από τη Βαγία.

Κάτασπρος μοναχικός με θολωτή σκεπή γνήσιο δείγμα νησιώτικης αρχιτεκτονικής όπως και ο επόμενος  στην Αιγινήτισσα. Το  εκκλησάκι που βρίσκεται δεξιά στον παραλιακό δρόμο προς Πέρδικα είναι αγκαλιασμένο με ένα πελώριο βράχο και κάτω από τη σκιά των πεύκων.
   Τέλος στην Κυψέλη, στον "πεντάδρομο" πιο πάνω από το Carefur βρίσκεται το ιδιωτικό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ανήκει στην οικογένεια Παπαγεωργίου και αρχιτεκτονικά είναι ένα κομψοτέχνημα σε σταυροειδή ρυθμό και με σπάνιες αναλογίες για το μέγεθός του. Η οικογένεια το διατηρεί  σε άριστη κατάσταση και το λειτουργεί κάθε χρόνο  στις 20 Ιουλίου.
Στην Κυψέλη στον πεντάδρομο.
Στον Ασώματο, στο κτήμα Σημαντώνη.
Φωτογραφίες  των : Στέλλα Μεθενίτη, Νεκτάριου Κουκούλη και Χρήστου Νεστορίδη.

Στη Βαγία επίσης ο εικονιζόμενος ναός εορτάζει  της Μεταμορφώσεως, της Αγίας Παρασκευής και του Προφήτη Ηλία (τρισυπόστατος)