Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Ιστορία γραμμένη στην πλαγιά των Ναυτικών Οχυρών της Πέρδικας.


Είναι  η πρώτη φορά  που μετά από δεκαετίες (1960), όταν μεταφέρθηκε  το Δημοτικό Σχολείο Πέρδικας από την περιοχή των Οχυρών στη σημερινή του θέση, έγινε μια εκδήλωση για  την ανάδειξη των Ναυτικών Οχυρών με τη διοργάνωση έκθεσης ενθυμημάτων και ομιλίες  για την εποχή, το ύφος, το στόχο και την αποστολή των Ναυτικών Οχυρών.

Η έκθεση που διοργάνωσαν και παρουσίασαν στο κτίριο  του παλαιού Δημοτικού Σχολείου και ακόμα παλαιότερα κτίριο  των Γερμανών, οι κ. Γιώργος Καρύδης και Παναγιώτης Μαρίνης ήταν μια καλή ευκαιρία  για αρκετό κόσμο το Σάββατο το απόγευμα να περπατήσει  στη ράχη των Οχυρών και να γνωρίσει έναν άλλον κόσμο.
Τον κόσμο, την εποχή όπου η Αίγινα αποτελούσε σημαντικό κρίκο  στην οχυρωματική γραμμή της Ελλάδας που ξεκινούσε από την Κρήτη και κατέληγε  στο Οχυρά Ρούπελ  της Μακεδονίας.
Η έκθεση περιελάμβανε φωτογραφίες, τμήματα από όπλα, καθημερινά αντικείμενα προσωπικής χρήσης, ενδύματα, εργαλεία, χειρόγραφα  των χρόνων της Γερμανικής Κατοχής που με πολύ έρευνα και σπουδή συγκέντρωσαν οι δύο συλλέκτες.


Εικόνες από τα βάθη των ορυγμάτων των οχυρών της Αίγινας, αεροφωτογραφίες της Πέρδικας και του Τούρλου, εικόνες από τα πολυβολεία, τα τούνελ, τις στοές, τις εγκαταστάσεις που αγγίζουν το βάθος των σαράντα μέτρων μέσα στην Αιγινήτικη γη παρουσίασαν με ενάργεια οι ομιλητές  της εκδήλωσης  για  τα Ναυτικά Οχυρά, το Σάββατο 16/7 στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Πέρδικας στο ύψωμα των Οχυρών.

Από νωρίς πολύς κόσμος περπάτησε στη ράχη των οχυρών και γέμισε την αίθουσα  του παλαιού Δημοτικού που έχει πλέον συντηρηθεί και αναβαθμιστεί.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Μπήτρος, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας. Ο πρώτος ομιλητής κ.Κωνσταντίνος Κυρίμης, ερευνητής της ιστορίας των Ναυτικών Οχυρώσεων παρουσίασε  την κατασκευή και τη δομή των Οχυρών μέσα από μοναδικές και σπάνιες φωτογραφίες. Ο δεύτερος ομιλητής, ο επαγγελματίας δύτης  κ. Αριστοτέλης Ζερβούδης αναφέρθηκε στην πτώση του ανεμοπλάνου το 1941 στην περιοχή του Όρους της Αίγινας και στο ναυάγιο ανοικτά του Τούρλου του υποβρυχίου U 133, μέσα από υποβρύχιες λήψεις φωτογραφιών.

Η αμεσότητα των ομιλητών και η θεματολογία  τους ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Πλοίαρχος κ.Στέφανος Κουτέας εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Πούντος, ο Διοικητής του Κέντρου Λήψης Σημάτων κ. Κυριάκος Κλώνος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας κ. Μιχάλης Μαρτής, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μουτσάτσος, η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη, εκπρόσωποι συλλόγων και άλλων φορέων.

Η έκθεση και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας, της Κ.Ε.Δ.Α. του Ταμείου Εθνικού Στόλου, και  του Κέντρου Λήψης Σημάτων Τούρλου.