Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

"Η Αίγινα και τα Ακιδογραφήματά της" από την κ. Άννα Ρόδη.

" Η μικρή Αίγινα, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στοκέντρο του Σαρωνικού κόλπου, άλλαξε πολλούς αφέντες και συχνότατα έγινε στόχος πειρατικών επιδρομών. Μέσα σε αυτές  τις συνθήκες οι κάτοικοι της ανέπτυξαν έντονη θρησκευτικότητα και έχτισαν παντού στον τόπο τους εκκλησάκια, που τα στόλισαν με νωπογραφίες και κάθε  λογής πετρόγλυφα, μεταξύ τωνοποίων ανακαλύπτουμε και τα ακιδογραφήματα. Τα τελευταία αποτελούν το κύριο θέμα της σύντομης αυτής εργασίας"

  Με  το παραπάνω απόσπασμα από  το οπισθόφυλλο της επιστημονικής εργασίας της, με τίτλο: "Η Αίγινα και τα Ακιδογραφήματά της" η εκπαιδευτικός κ. Άννα Ρόδη μας εισάγει στον κόσμο της Παλαιάς Χώρας και μας παρουσιάζει τα περίφημα χαράγματα στους ναούς του λόφου - τα ακιδογραφήματα - που είναι χαραγμένα σε τοίχους και πέτρες.
   Η  εργασία  της κ. Ρόδη κυκλοφορεί σε ένα καλαίσθητο βιβλίο μικρού σχήματος 78 σελίδων και αποτελεί προϊόν πολύχρονης εργασίας που έχει ολοκληρωθεί με πολύ επιμονή, μεράκι και αληθινή αγάπη για το τόπο της Αίγινας. Κάθε σελίδα  του βιβλίου αποπνέει αυτή την αγάπη και το σεβασμό προς το νησί μας. Μια αγάπη που έχει μεταγγίσει και στους μαθητές της που πολλές φορές έχει προτρέψει στη γνώση  της  τοπικής ιστορίαςκαι του πολιτισμού. Άλλωστε δεν είναι  η πρώτη  φορά  που συναντάμε την αγωνία και το μεράκι της κ. Ρόδη για  την Αίγινα. Άρθρα της για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη λαογραφία  του νησιού έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς  στο περιοδικό "Αιγιναία".
   Οι  εργασίες  της  στα πλαίσια  του διδακτικού της έργου με μαθητές και μαθήτριές της έχουν παρουσιαστεί στο κοινό της Αίγινας. "Η Αίγινα και  τα ακιδογραφήματά της" είναι το  πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί. Η ίδια εδώ και  26 χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

   Στο βιβλίο  της η κ. Ρόδη παρουσιάζει και αναλύει τα ακιδογραφήμτα πολλών ναών της Παλαιάς Χώρας και της ευρύτερης περιοχής του Κοντού. Τα κείμενα πλαισιώνονται από φωτογραφίες και απεικονίσεις  χαραγμάτων, ενώ στις τελευταίες σελίδες  του βιβλίου ο αναγνώστης θα συναντήσει και  σχετική βιβλιογραφία.

Παραθέτουμε ένα ακόμα απόσπασμα  από την ενδιαφέρουσα εργασία:

"Τα  επιγραφήματα, άλλα πρόχειρα και άτεχνα και άλλα πιο προσεγμένα είναι μονογράμματα, αρκτικόλεξα και μικρά ή μεγαλύτερα κείμενα χαραγμένα με αιχμηρά εργαλεία στους εξωτερικούς τοίχους ή εσωτερικά πάνω στις νωπογραφίες  των ναών. Ειδικά  τα τελευταία ρίχνουν φως στην ιστορία του κάθε μνημείου ξεχωριστά και του τόπου γενικότερα αλλά και στην ψυχολογία των ανθρώπων της εποχής, ενώ παράλληλα αποτυπώνουν την ακλόνητη πίστη τους στο Θεό. Έτσι από αυτά αλλά καιαπό τις υπόλοιπες επιγραφές αντλούμε σημαντικές πληροφορίες για τη χρονολογία ίδρυσης αρκετών εκκλησιών, για τον άγιο ή την αγία που είναι αφιερωμένες, για τα ονόματα των κτητόρων και κάποιων μοναχών. Επίσης δεν λείπουν οι καταγραφές των σημαντικών γεγονότων και οι δεήσεις, ικεσίες και ευχαριστίες των πιστών από τις οποίες μπορεί κανείς να συναισθανθεί τις αγωνίες και τα προβλήμτά τους".

Το βιβλίο διατίθεται από την ίδια τη συγγραφέα στην τιμή  του κόστους.
Εκτύπωση "ΓΡΑΦΗ" Ισίδωρου Ρούσσου.