Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Σπύρος Κρεούζης, ένας άνθρωπος με πάθος για το σινεμά.

  Μια από τις πιό χαρακτηριστικές μορφές της Αίγινας  υπήρξε ο Σπύρος Κρεούζης. Ένας άνθρωπος που με το ήθος, την εργασία του, την κονωνική του προσφορά και παρουσία σφράγισε μια ολόκληρη εποχή της Αίγινας. Ο Σπύρος Κρεούζης είναι από τα πρόσωπα που σιγά - σιγά "φεύγουν" για πάντα από την Αίγινα, όμως η αύρα τους παραμένει και θα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς  για τις επόμενες γενιές. Γιατί αφήνουν έργο και παρακαταθήκες για τους επόμενους.
   Αν όμως θα  θυμούνται κάποιοι  το Σπύρο Κρεούζη, είναι για  τη συμβολή του στα κινηματογραφικά δρώμενα  του νησιού. Γιατί ο κινηματογράφος  στην Αίγινα είτε μιλάμε  για το θερινό είτε για το χειμερινό, έχει μια μεγάλη ιστορία  που την έγραψαν πρόσωπα όπως   ο Αντώνης Κανελλάς, η Ζηνοβία Αρχιμανδρίτου - Μπήτρου,ο Χρήστος Αναστασιάδης, ο Σπύρος Κρεούζης, ο Γιώργος Αλεξίου, ο Γρηγόρης Μπέρδος, ο Σωτήρης Μουσουλέας, ο Θοδωρής Δρακάκης, ο Γιώργος Χαρτοφύλακας κ. αλ.

   Στο τεύχος 5  του περιοδικού "Αιγιναία" ο κριτικός κινηματογράφου  Γιώργος Μπόζης, αποτυπώνει την ιστορία  του κινηματογράφου στην Αίγινα, στο άρθρο του με τίτλο: " Ο κινηματογράφος στην Αίγινα". Μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Στις 5 Αυγούστου 1961 ο Σπύρος Κρεούζης, στα  29 του χρόνια, κάνοντας πράξη το πάθος του για το σινεμά, ανοίγει το θερινό κινηματογράφο "Γλάρο" με τον Γιώργο Αλεξίου. Ο  Γλάρος βρισκόταν στο λιμάνι, δίπλα στο κύμα, απένατι από τη στάση των λεωφορείων. Γνώρισε 'μέρες δόξας", αλλά έκλεισε αναγκαστικά όταν το 1967 άρχισαν οι επιχωματώσεις για την κατασκευή του νέου λιμένα.
   Το ίδιο καλοκαίρι ο Σπύρος Κρεούζης, έχοντας πάλι συνεταίρο τον Γιώργο Αλεξίου, ανακαινίζει και επαναλειτουργεί τον κινηματογράφο "Ακρογιάλι", τον οποίο κράτησε ανοιχτό ανελλιπώς μέχρι το 1995, δηλαδή πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Τον έκλεισε αναγκαστικά, όταν το ακίνητο άλλαξε ιδιοκτήτη. Τόσο στο Γλάρο, όσο και για πολλά  χρόνια στο Ακρογιάλι μηχανικός εργάστηκε ο Θοδωρής Δρακάκης"

 Αυτός  ήταν ο Σπύρος Αλεξίου, ένας άνθρωπος που έβαλε την δικιά  του σφραγίδα στην ανάπτυξη του κινηματογράφου στην Αίγινα. Άνθρωπος με πάθος, μεράκι και ασίγητη αγάπη για την Αίγινα, όπως και οι υπόλοιποι  της γενιάς  του έβαλαν σκοπό να αναβαθμίσουν τον τόπο  τους, να δώσουν ώθηση  στην ανάπτυξη του, να βελτιώσουν και να ανυψώσουν το πνευματικό επίπεδο  του νησιού.
   Θα  θυμόμαστε  το Σπύρο Κρεούζη οι νεότεροι από  τις κινηματογραφικές βραδιές  στο "Ακρογιάλι", από τη σεμνή και ευγενική του παρουσία μέσα  στην 'Εμπορική, από την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα, από την αγωνία  του για τα κοινά  της Αίγινας.
Η πρώτη φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην προσωπική σελίδα  του κ. Σωτήρη Κρεούζη στο fb. Η δεύτερη πρωτοδημοσιεύτηκε στην "Αιγιναία" τεύχος 5 και την δημοσιοποίησε η κ. Αννίτα Λεούση στο Blog "Αίγινα -παλιές φωτογραφίες"