Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Βαρθολομαίος: "Για μια πιό πράσινη Αττική"

 Με τον τίτλο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Οικολογικού Συμποσίου στο Μουσείο της Ακρόπολης χθές  Τρίτη  5 Ιουνίου 2018. Το Συμπόσιο οργανώνεται από  το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Αθήνα - Σπέτσες και Ύδρα με  τον τίτλο: 

"Για μια πιό πράσινη Αττική. Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους  της".
  Κατά  την έναρξη των εργασιών  ο Πατριάρχης ανέφερε  τα εξής:
" Υπάρχει πάντοτε μια απτή και τοπική διάσταση στην μέριμνα για την Κτίση. Εδώ βρίσκεται η εξήγηση για τον τίτλο  του Συμποσίου μας, "Προς μια πιό πράσινη Αττική". Γιατί ενώ έχουν γίνει πολλά στον τομέα της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ωραία αυτή χώρα, πολλά  μένουν ακόμη να γίνουν με στόχο,   για παράδειγμα, να μειωθεί η απόθεση σκουπιδιών στις βουνοπλαγιές  της Αττικής, με τους απαρα΄δεκτους σκουπιδότοπους, και να βρεθεί λύση στην αδικαιολόγητη συσσώρευση πλαστικών στο βυθό της θάλασσας που την περιβρέχει, η οποία απειλεί την ενάλια ζωή. 
Ας μη λησμονούμε ότι, όπως σχεδόν  ο μισός  πληθυσμός  της  Ελλάδας ζει στην Αττική, περισσότερο από το 50%  των απορριμμάτων που πέφτουν  στη θάλασσα βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το Σαρωνικό.
  Στόχος μας είναι να προτείνουμε μια απάντηση στην οικολογική κρίση, βασισμένη στην κοινή δράση, συνηγορώντας παράλληλα γαι ένα βιώσιμο πλανήτη και γιακοινωνική δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, ως ιερά παρακαταθήκη για όλους τους ανθρώπους και ιδίως για τα παιδιά μας".

Οι εργασίες του Συμποσίου, με τίτλο,   θα πραγματοποιηθούν στις Σπέτσες και την Ύδρα και θα ολοκληρωθούν εν πλω προς την Αθήνα, την 8η Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου Συμποσίου, περίπου 200 εκπρόσωποι Εκκλησιών και θρησκειών, διακεκριμένοι επιστήμονες, πολιτικοί και επιχειρηματίες, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, από όλο τον κόσμο, θα συζητήσουν για τα πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και θα μελετήσουν τη διασύνδεση ανάμεσα στην οικολογία και την οικονομία, ειδικότερα στο πλαίσιο των πιεστικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων στην Ελλάδα και διεθνώς.
Πρόσφατα ο Παναγιώτατος, με άρθρο του, υπογράμμισε τις πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση της. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχει ασφαλώς καταστή πλέον σαφές ότι ουδείς δύναται μόνος του να αντιμετωπίση την οικολογικήν κρίσιν του πλανήτου μας. Το ζητούμενον είναι η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός. Οφείλομεν δηλαδή να συνεργασθώμεν με ένα συντονισμένον και αλληλοσυμπληρωματικόν τρόπον».
 
Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδοθούν απευθείας μέσω του διαδικτύου.
  Φωτογραφίες και πληροφορίες  από  το site "ΦΩΣ  ΦΑΝΑΡΙΟΥ"