Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

''Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια''.


Επιτροπή Δήμου Αίγινας  "Αίγινα 2021".

 Δελτίο Τύπου.


Παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής 2021 κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου και του Περιφερειάρχη Αττικής κ.Γιώργου Πατούλη, θα πραγματοποιηθούν στην Αίγινα, στον χώρο του Κυβερνείου του Ιωάννη Καποδίστρια, στις 23 Μαΐου 2021 και ώρα 11.00, τα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής, με τίτλο '' Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια''.


Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Ελλάδα–Ρωσία 2016» και εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2016 από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Στην έκθεση ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει άγνωστες πτυχές της πολιτικής και διπλωματικής διαδρομής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, από την εποχή της υπηρεσίας του στην ρωσική Αυλή, μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του και την τραγική του δολοφονία στο Ναύπλιο την 27η Σεπτεμβρίου του 1931.

Το πλούσιο υλικό προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, αλλά και από το αρχείο πολιτικών εγγράφων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης στην Αίγινα, θα εκτεθούν στο Κυβερνείο τα πρωτότυπα αρχεία, τα οποία στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από αντίγραφα που θα παραμείνουν στον χώρο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στο διάστημα αυτό, που θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω, η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Σημειώνεται ότι, ταυτοχρόνως ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει την ατμόσφαιρα της εποχής κατά την οποία ο Ιωάννης Καποδίστριας θεμελίωσε από την Αίγινα το Ελληνικό Κράτος και τους θεσμούς του, καθώς ο γνωστός ζωγράφος και σκηνογράφος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Μετζικώφ, εκτός από την επιμέλεια της έκθεσης, θα έχει διαμορφώσει τον εσωτερικό χώρο με το γραφείο του Α’ Κυβερνήτη της Νεώτερης Ελλάδας, όπου ο ίδιος θα μας ξεναγήσει. Η εν λόγω εκδήλωση της Επιτροπής του Δήμου Αίγινας (συμπεριλαμβανομένης και της έκθεσης) χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Βουλή.

Το βράδυ της 23ης Μαΐου 2021 και ώρα 20.00, θα λάβει χώρα στην Αίγινα, στον κινηματογράφο « Άνεσις», που θα ανοίξει γι’αυτόν τον σκοπό, εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο των εορτασμών του Δήμου Αίγινας για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Πρόκειται για την προβολή του ντοκιμαντέρ της Λίλας Παπαδημητρίου, με θέμα της ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια. Την προβολή θα προλογίσει ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. Θα παραστούν η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη και η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου -Μπόγρη.


Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

  •