Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Ιστορικά σπίτια της Αίγινας: Οικία Τρικούπη

 

Φωτογραφία: Ανέστης Κορνέζος

Άλλη μια σημείωση για ένα ακόμα  πανέμορφο Ιστορικό σπίτι  της  Αίγινας της Καποδιστριακής εποχής. Η οικία Τρικούπη στέκει περήφανη και αριστοκρατική  στην περιοχή Φάρος, μάρτυρας της τοπικής  ιστορίας  του νησιού.

(Τα στοιχεία  που παραθέτουμε προέρχονται από το βιβλίο της Ιστορικού Γ. Κουλικούρδη: "ΑΙΓΙΝΑ 3"

Στην περιοχή  του Φάρου ανάμεσα σε πολύ όμορφες εξοχικές κατοικίες συναντάμε  την ιστορική οικία  Τρικούπη μέσα σε ένα πολύ όμορφο κήπο με πολλές φιστικιές, αμπέλια και πανύψηλα δέντρα.

Η πρώτη εικόνα  του σπιτιού εντυπωσιάζει  τον επισκέπτη ο οποίος  έχει την εντύπωση ενός σπιτιού με πολλές καμινάδες  που άνετα παραπέμπει  σε κατοικία  της Αγγλικής  επαρχίας.

Σύμφωνα με την παράδοση  η ανοικοδόμηση  του  δίπατου  πέτρινου κτιρίου ολοκληρώθηκε  το 1829  και κατά μια άλλη παράδοση στο κτίριο αυτό ο Τρικούπης έγραψε  την ιστορία  του.

Η οικία  Τρικούπη  είναι συνδεδεμένη με τα Καποδιστριακά χρόνια  της  Αίγινας. Στους χώρους της  έγινε ο πρώτος αποκριάτικος χορός και μια μεγάλη δεξίωση παρουσία του Ι. Καποδίστρια και ανώτερων υπαλλήλων  του κράτους  για να εορτάσουν την απελευθέρωση  του Μεσολογγίου  το 1829.

Ωστόσο το σπίτι επισκεπτόταν συχνά  ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

Σε αυτό  το χώρο έζησε η μεγάλη οικογένεια  Τρικούπη. Σε αυτό  το σπίτι πέρασαν τα παιδικά  τους χρόνια ο Χαρίλαος και η Σοφία  Τρικούπη  και εδώ η μητέρα τους Αικατερίνη Σπ. Τρικούπη, πέθανε από αποπληξία μετά από ένα θαλάσσιο μπάνιο. Η Αικατερίνη Σπ. Τρικούπη, αδελφή του Μαυροκορδάτου, ήταν από τις αξιολογότερες  γυναίκες  της εποχής της με  μεγάλη κοινωνική δράση.

Το σπίτι που ήταν υποθηκευμένο για  8.000 δραχμές  το εξόφλησε ο Χαρίλαος Τρικούπης και μετά  πουλήθηκε  στην Αγγλίδα Winton και εκείνη στον Άγγλο πρώην πρεσβευτή Sir Edwin Egerton. Ο τελευταίος έκανε προσθήκες στο σπίτι που άλλαξαν  την εικόνα  του με πιο χαρακτηριστική ενός κυκλικού παρεκκλησίου με καμπαναριό.

Μετά  τον Egerton  το σπίτι περνά  στην ιδιοκτησία  του Γεωργίου Φλώρου, ξαδέλφου  της  Αγγελικής Κοντόσταυλου.

Σήμερα ανήκει στην οικογένεια Βουρλούμη και διατηρείται σε θαυμάσια  κατάσταση, τόσο το κτίριο όσο  και το οικόπεδο.