Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ο "μικρούλης" Άγιος Κήρυκος στα βόρεια της Παλαιάς Χώρας.

Ο Άγιος Κήρυκος ήταν νήπιο όταν μαρτύρησε για το Χριστό. Από τους  μικρότερους σε ηλικία  αγίους της Εκκλησίας μας. Στον μικρό αυτόν Άγιο είναι αφιερωμένος ο μικρότερος ίσως ναός της Παλαιάς Χώρας.

Ο  "μικρούλης" αλλά  κομψότατος ναΐσκος του Αγίου Κήρυκος βρίσκεται  στο βορειότερο σημείο της Παλαιάς Χώρας  και παρά  το γεγονός ότι το κτίσμα "δέρνεται" από τους βοριάδες, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση σχετικά με τα υπόλοιπα  της Παλαιάς Χώρας. Ίσως  η θέση του αυτή να  το προφύλαξε στο παρελθόν από τις εκρήξεις  του νταμαριού που ρήμαξαν πολλούς ναούς και επέφεραν καταστροφές σε πολλές  τοιχογραφίες.
Ο ναός βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο  για τον επισκέπτη ο οποίος θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα στη διαδρομή μέχρι να φτάσει εκεί διότι το μονοπάτι κινείται περιμετρικά μιας  μικρής χαράδρας. Για να φθάσουμε στο ναό ακολουθούμε  το μονοπάτι από  την Επισκοπή και αφού περάσουμε  τον Άγιο Νικόλαο (δίπλα  στην Επισκοπή) συνεχίζουμε  βορειοανατολικά.
Ο ναός  που έχει  διαστάσεις  1,50 Χ 1,95 μ.  είναι  του 17ου αιώνα και συντηρήθηκε  τελευταία  φορά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία  το διάστημα  1966 - 1967. Το δάπεδο του είναι στρωμένο  με πλάκες.