Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Τα "Ιστορικά σπίτια" της Αίγινας ταξιδεύουν στο διαδίκτυο μέσα από το ντοκιμαντέρ του κ. Ανέστη Κορνέζου.


 Ευχαριστίες μόνο θα πρέπει  να απευθύνω στον κ. Ανέστη Κορνέζο και  την κ. Ειρήνη Κουνάδη για την πρόσκληση  τους να συμμετάσχω στη σειρά των ιστορικών ντοκιμαντέρ  για τα 200  χρόνια από την Επανάσταση  του 1821 και ιδιαίτερα για  τη συμμετοχή της Αίγινας σε αυτήν καθώς και  για τα Καποδιστριακά χρόνια  της Αίγινας.

Το θέμα  που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε είναι από αυτά που δεν έχουν τύχει μεγάλης προβολής και αξιοποίησης. Είναι τα Ιστορικά σπίτια του νησιού που αριθμούν διακόσια και πλέον (κάποια από αυτά) χρόνια ζωής. Κτίσματα που οικοδομήθηκαν πριν την Επανάσταση, κατά τη διάρκεια  της και μετά και συνδέθηκαν  με  την πνευματική, πολιτική και κοινωνική ζωή  της Αίγινας τα χρόνια  που ήταν Πρωτεύουσα  του Ελληνικού Κράτους.

Σπίτια όπως  των Λογιωτατίδη, Καλούδη, Λιβερόπουλου, Ηρειώτη, Κανάρη, Finley - Μαυροκορδάτου, Κοντόσταυλου, Τρικούπη, Βούλγαρη, Βαρβάκη.

Πόσο  πραγματικά μας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον η ύπαρξη της οικίας  του πυρπολητή και ναυμάχου Κωνσταντίνου Κανάρη στην Αίγινα;
Οι άγνωστες αυτές σελίδες  της ιστορίας και της παλαιάς ζωής της  Αίγινας περιγράφονται μοναδικά μέσα από τις σελίδες  των βιβλίων  της ιστορικού Γωγώς Κουλικούρδη και του Κωνσταντίνου Σταμάτη που στάθηκαν  οι οδηγοί σε αυτό  το μικρό αφιέρωμα.
Χαιρόμαστε πού που αυτή η δουλειά  βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο διαδίκτυο με χιλιάδες  θεάσεις και συγκινητικά σχόλια.
Και μας εξέπληξε ευχάριστα που το πολιτιστικό site  Polis  που είναι πολιτιστικό μαγκαζίνο αναδημοσίευσε το ντοκιμαντέρ.

Θερμές  ευχαριστίες  στους δημιουργούς (Α. Κορνέζο και Ε. Κουνάδη) αλλά και σε όλους για την ανταπόκριση σας.

Σχετικά  και  στο καινούργιο τεύχος  του περιοδικού "ΑΙΓΙΝΑΙΑ" που θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.