Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Ανανίας Κουστένης: "Λόγοι για τον Άγιο Νεκτάριο"


 Φωτογραφία: Romfea.gr

  Γνώρισα  τον π. Ανανία Κουστένη μέσα από τα  γραπτά  του. Πολλά χρόνια πριν, όταν από το βιβλιοπωλείο "Φως" στην οδό Φειδίου προμηθεύτηκα τους "Υμνους του Ρωμανού του Μελωδού" Ένα δίτομο εξαιρετικό έργο  με ύμνους (κανόνες) του Ρωμανού Μελωδού που ο ίδιος είχε επιμεληθεί και μεταφράσει στα Νέα Ελληνικά.
Ο λόγος  του ως μεταφραστής άψογος,  μεστός, δόκιμος. Μαρτυρούσε άνθρωπο που ήταν βαθύς γνώστης  της Ελληνικής γλώσσας αλλά και  της Υμνογραφίας  της Εκκλησίας.

Το συγγραφικό έργο  του π. Ανανία άγγιξε και τον μεγάλο κοσμοκαλόγερο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Και να που το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια  της  προετοιμασίας μου για μια ομιλία  στα "Θεομητορικά" της Ύδρας διάβασα και πάλι κάποια από τα βιβλία  του, που τώρα είχαν ως θέμα  τους τον Άγιο Νεκτάριο.
Συγκεκριμένα μέσα σε μια σειρά  βιβλίων είχε χωρέσει ένας ένας μεγάλος αριθμός ομιλιών που έκανε  για  τον Άγιο Νεκτάριο. Μεγάλη η αγάπη και ο θαυμασμός  του π. Ανανία για  τον Άγιο  του 20ου αιώνα.
Τον είχε  πρότυπο, υπόδειγμα, οδηγό, πηγή έμπνευσης.

  Ο π. Ανανίας Κουστένης κτυπημένος από την αρρώστια  του καιρού μας,έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μεγάλες πνευματικές παρακαταθήκες στα πνευματικά του παιδιά και μια σειρά από πνευματικά και θεολογικά βιβλία  σε όλους εμάς  που δεν κατορθώσαμε να τον γνωρίσουμε από κοντά αλλά γίναμε κοινωνοί  της Θεολογίας  του και μέτοχοι της Αγιοπνευματικής εμπειρίας  του μέσα από τα γραπτά του.

Τελικά πολλές φορές  η αύρα κάποιων ανθρώπων είναι τόσο δυνατή που μπορεί να ανακουφίσει και τους μακράν. Είναι άλλωστε και αυτό ένα χαρακτηριστικό  των χαριτωμένων ανθρώπων.

Τα  βιβλία  του, για όσους βρίσκονται στην Αίγινα, μπορούν να τα προμηθευτούν από το εκθετήριο  της Ι.Μονής του Αγίου Νεκταρίου.