Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η Αλίκη στο "Μαριδάκι"


 Σεπτέμβριος του  1958 στην Αίγινα. Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Λαμπρινός γυρίζει την ταινία "Διακοπές στην Αίγινα" με μια πλειάδα νέων πρωταγωνιστών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η νεαρή τότε σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη. Δίπλα  της ο Λάμπρος Κωσταντάρας, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Θανάσης Βέγγος, η Αλέκα Στρατηγού, η Τασσώ Καβαδία.

Μια  ταινία  που άφησε εποχή, διαφήμισε  την Αίγινα και αποτύπωσε στο σελιλόιντ μοναδικές εικόνες από την αθώα  Αίγινα με τους χωματόδρομους, τις άμαξες, τα καΐκια, τα παλιά πλοία, τα ιστορικά και παραδοσιακά  μαγαζιά  της παραλίας, τα στενά  δρομάκια, τις παραλίες και τις εξοχές  της Αίγινας.

Πολλές σκηνές της ταινίας  γυρίστηκαν στο λιμάνι έχοντας ως φυσικό σκηνικό  την πρόσοψη πολλών καταστημάτων. Μια από αυτές  τις σκηνές γυρίστηκε  στο "Μαριδάκι" στην πιο διάσημη ταβέρνα  της εποχής. Εκεί ο Ανδρέας Μπάρκουλης , σύμφωνα πάντα με το σενάριο, υποκρίνεται  μεθυσμένος  το δίδυμο αδελφό του, με τον οποίο είναι ερωτευμένη η Αλίκη.

Εικόνες άλλης εποχής. Μοναδικές και ανεπανάληπτες!

Ήρθε  στο νου μας η ταινία και η συγκεκριμένη σκηνή της, μια  που το "ΜΑΡΙΔΑΚΙ" ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της αλλαγής  στην διαχείριση του.

Αποτελεί σίγουρα ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, μια ψηφίδα της παλιάς Αίγινας, μια σελίδα λαογραφίας. Αναλλοίωτο  σχεδόν στο χρόνο από τότε με συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία.

Καλή και δυναμική συνέχεια  στον κ. Κυριάκο Κλώνο.