Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Ιστορικά σπίτια της Αίγινας: Οικία Γεωργίου Λογιωτατίδη.

                                     

Συνεχίζουμε την αναφορά μας  στα ιστορικά σπίτια  της Καποδιστριακής εποχής  της  Αίγινας με το εμβληματικό κτίριο  της οικογένειας  Λογιωτατίδη  στο κέντρο της παραλίας  της Αίγινας.


Η  οικία  Λογιωτατίδη είναι ίσως το υψηλότερο κτίσμα του παραλιακού μετώπου της  πόλης. Ο Γεώργιος Λογιωτατίδης  ήταν από  τα σημαντικότερα πρόσωπα των χρόνων  της  Επανάστασης στην Αίγινα. Πρόκριτος, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, αρχηγός  της επανάστασης  στο νησί, παραστάτης  στις Εθνικές Συνελεύσεις, δημογέροντας, κριτής, μέλος  της Επιτροπής Καταλυμάτων. Βουλευτής και Δήμαρχος  του νησιού στα χρόνια  του Όθωνα και πρώτος βουλευτής της  Αίγινας μετά  την 3η Σεπτεμβρίου του 1843.

Η οικία  Λογιωτατίδη είναι μια από τις πιο ιστορικές  κατοικίες  της  Αίγινας. Γνώρισε πολλές χρήσεις και φιλοξένησε μεγάλο αριθμό σημαντικών προσώπων..

Το σπίτι κτίστηκε  από  τον Γεώργιο Λογιωτατίδη  ανάμεσα  στα  1820 και  1825 μπαζώνοντας  το σημείο  της θάλασσας  που ήταν η οικοδομή. Μνημονεύεται ότι  ο Λογιωτατίδης είχε  στην κατοχή του και το διπλανό σπίτι (οικία Λεούση).

Η οικία Λογιωτατίδη ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα. Το πίσω μέρος  του σπιτιού  κατεδαφίστηκε εντελώς και ήταν πολύ παλαιότερο κτισμένο με πέτρα και παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον.


 

Η  οικία  Λογιωτατίδη χρησίμευσε  επί Καποδίστρια ως γαλλική πρεσβεία Εκεί διέμενε  ο Γάλλος πρέσβης Ρουάν, κατόπιν φιλοξενήθηκε ο στρατηγός Μαιζών όταν επισκέφθηκε την Αίγινα και αργότερα ο Βασιλιάς Όθωνας και η Αμαλία.

Σήμερα  το σπίτι έχει επισκευαστεί πλήρως, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεσπόζει  στην παραλία του νησιού.


                                                    Φωτογραφίες: Ανέστης Κορνέζος