Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ένας νέος Αιγινήτης εμπνέεται από την ιστορία της Παλαιάς Χώρας.

Ο  Βαγγέλης Σοφικίτης είναι ένας νέος Αιγινήτης που αγαπά το νησί του, την ιστορία την παράδοση και τον πολιτισμό του. Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά  δρώμενα, είναι μέλος  της  Φιλαρμονικής Ορχήστρας "ΜΟΥΣΑ"  και μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς στο τμήμα παραδοσιακών χορών του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας. Παράλληλα ανήκει στους νέους που μαθαίνει Βυζαντινή μουσική και ακολουθεί  τη ζωή της Εκκλησίας.

Ο  Βαγγέλης  Σοφικίτης ακολουθώντας  την "Οδό Αιγίνης" και έχοντας δει τις συχνές αναρτήσεις μας  για  τα εκκλησάκια  και  την κατάσταση του λόφου της Παλαιάς Χώρας, δημιούργησε πέντε έργα που βασίζονται  σε φωτογραφίες σημείων  της Παλαιάς Χώρας, κυρίως όμως στην αγάπη του για τον τόπο με την φαντασία  του να εμπνέεται από την αιματοβαμμένη ιστορία της Βυζαντινής πολιτείας. 
Είδε  λοιπόν το κάστρο  - και το φαντάστηκε στην κανονική του μορφή, άλογα να βόσκουν δίπλα  στο Δίδυμο Ναό  του Κάστρου με κατοίκους της Χώρας, έναν προσκυνητή  μέσα  στον Άγιο Γεώργιο τον Καθολικό, ναούς αγιογραφημένους  με φρέσκες  μορφές και ζωηρά χρώματα, με αναμμένα καντήλια όμορφους περιποιημένους και σε κανονική λειτουργία. Μια καστροπολιτεία γεμάτη φως, ζωή. Ανθρώπους και πλάσματα  του Θεού παντού, μια πολιτεία να ταξιδεύει μέσα στους αιώνες.
Πόση χαρά και αγαλλίαση προσφέρουν τέτοιες προσπάθειες  όταν προέρχονται από νέους ανθρώπους και πόσο δέος αισθάνεται κάποιος  για έναν τόπο που συνεχίζει να μαγεύει, να ταξιδεύει, να εμπνέει.