Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Ιστορικά κτίρια της Αίγινας: Οικία Καλούδη

   Η μεγάλη ανταπόκριση που γνώρισε  η προβολή  του μικρού ντοκυμαντέρ  του κ. Ανέστη Κορνέζου για τα ιστορικά σπίτια της Αίγινας  της εποχής  του Ιωάννη Καποδίστρια μας παρακίνησε  στη δημοσίευση μέσω της σελίδας μας των στοιχείων που εμπεριέχονται στο βίντεο. 

Η  πρώτη  φωτογραφία είναι  του κ. Ανέστη Κορνέζου και τα στοιχεία είναι από  το  βιβλίο "ΑΙΓΙΝΑ ΙΙΙ" της  ιστορικού Γωγώς Κουλικούρδη.

      Κάνουμε αρχή αυτής της παρουσίασης με  το σπίτι  του Καλούδη, στο κέντρο της παραλίας  του νησιού. Εμβληματικό, αναπόσπαστη ψηφίδα  της εικόνας  της Αίγινας, πολυ - φωτογραφημένο με πολλές χρήσεις  στη διάρκεια  της ζωής του. Επιβλητικό αγέρωχο όσο και αριστοκαρτικό.

Βρίσκεται ακριβώς  στο κέντρο  του λιμανιού, στο σημείο  της παλαιάς προβλήτας όπου έδεναν για πολλές δεκαετίες  τα πλοία  της  γραμμής. Σώζεται  σε πολύ καλή κατάσταση και σήμερα ανήκει στην οικογένεια  Μουσουλέα.  Το σπίτι οικοδομήθηκε  το 1839 και στους  χώρους  του φιλοξενήθηκαν πολλοί πολιτικοί αρχηγοί  της  Ελλάδας, ανάμεσα  τους  και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αναφέρεται πως οι Καλούδηδες  ήταν ναυπηγοί και είχαν στη διάθεση  τους  και άλλα σπίτια.

   Είναι πολύ ενδιαφέρουσα  η πληροφορία  που παραθέτει η Γωγώ Κουλικούρδη (Αίγινα ΙΙΙ σελ.225)  ότι στο σημείο αυτό και σύμφωνα με την παράδοση αποβιβάστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας όταν ήρθε στην Αίγινα  ως πρώτος Κυβερνήτης  της ελεύθερης  Ελλάδας. Ωστόσο  όπως παρατηρεί και η ίδια η παράδοση αυτή δεν κρίνεται απολύτως ασφαλής λόγω της ακαταλληλότητας  της παραλίας στο σημείο αυτό. Και συνεχίζει λέγοντας  πως όλα  τα καΐκια και οι βάρκες άραζαν στο μόλο  του Αγίου Νικολάου.