Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Στης ... Φλώρας γίνεται χορός.

Η παράδοση θέλει πλέον κάθε χρόνο  τέτοιο μήνα ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας να στήνει χοροστάσι στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Καψάλη προκειμένου να παρουσιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. 
Χθες σε ένα ζεστό Σαββατόβραδο ο κόσμος πλημμύρισε κάθε σπιθαμή του χώρου στο Ίδρυμα Καψάλη όπου το χορευτικά τμήματα  του Συλλόγου παρουσίασαν τη δουλειά  ενός ολόκληρου χειμώνα. Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε χορούς από Θράκη, Μακεδονία, Εύβοια, Μέγαρα, νησιά  και ολοκληρώθηκε με ένα θεαματικό μέρος όπου όλα τα τμήματα χόρεψαν καλαματιανό. Είχε προηγηθεί ο τσακώνικος και ο τσάμικος από τους άντρες  των τμημάτων. Παιδιά και έφηβοι κάθε ηλικίας, ενήλικοι άντρες και γυναίκες πάνω από  80 τον αριθμό πλαισιώνουν την προσπάθεια  του Συλλόγου να διασώσει και να μεταδώσει τον πολιτισμό μας.
Μεγάλο "συν" της βραδιάς  η ύπαρξη ζωντανής μουσικής που συνόδευσε όλους  τους χορούς, από  τους Γιώργο Μαρινάκη στο βιολί, Κώστα Μερετάκη στα κρουστά,Χρήστο Χάρη στο κλαρίνο, Νικόλα Αγγελόπουλο στο λαούτο και Διονυσία Παπούλη στο  τραγούδι.

Η παράσταση δεν είχε σε τίποτε να ζηλέψει από ανάλογες  του Θεάτρου της Δώρας Στράτου. Απόλυτα σκηνοθετημένη, με δεμένο ρυθμό και μέτρο, εξέπεμπε θεατρικότητα, ευρηματικότητα, κέφι και αγάπη για το αντικείμενο. Πρωτεργάτες οι δύο καταξιωμένοι πλέον δάσκαλοι Αντώνης Χναράκης και Φλώρα Γκλαβά.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φλώρα Αλυφαντή η οποία ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της βραδιάς καθώς και το Δήμο Αίγινας που έθεσε υπό την αιγίδα  του την παράσταση. Το πρόγραμμα  παρουσίασε η κ. Ολυμπία Χαλδαίου.
Η δίωρη παράσταση κρίθηκε ως απόλυτα επιτυχημένη και τόνισε για άλλη μια φορά  την ανάγκη η Αίγινα να αποκτήσει έναν χώρο με μεγάλη χωριτικότητα θεατών όπου θα φιλοξενούνται μεγάλα θεάματα και παραστάσεις.