Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Στο παλαιότερο πανηγύρι του μοναστηριού, της Αγίας Τριάδος στον Άγιο Νεκτάριο


Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί από την Αίγινα αλλά  και μεγάλο μέρος  των επισκεπτών του τριημέρου που σήμερα το πρωί κατέκλυσαν την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας -   Αγίου Νεκταρίου για να συμμετάσχουν και συμπανηγυρίσουν στην εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Το αδιαχώρητο μέσα στο καθολικό της Ιεράς Μονής στο προαύλιο αλλά και στα πάρκινγκ και τους γύρω δρόμους.

Στη συνείδηση  των πιστών έχει στερεωθεί η σημερινή πανήγυρις  του Μοναστηριού.

Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση μας η Ιερά Μονή που θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον Άγιο στις αρχές του 20ου αιώνα, στα  ερείπια εγκαταλελειμμένης Μονής, είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα. Η σημερινή ημέρα αποτελεί και το παλαιότερο πανηγύρι της Μονής.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε  ο παν. αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος  Γελαδάκης, αρχιερατικός επόπτης. Μετά  το πέρας  της Θείας Λειτουργίας  έγινε η περιφορά της εικόνας  της Αγίας Τριάδος εντός της Ιεράς Μονής.

Ωστόσο έχει ξεχαστεί από τους περισσότερους Αιγινήτες αλλά και προσκυνητές του Αγίου Νεκταρίου, πως το μοναστήρι που ίδρυσε ο Άγιος και έκτισε με τα ίδια του τα χέρια, είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. 

  Το παλαιότερο λοιπόν πανηγύρι της Μονής είναι τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

  Σε παλαιότερα καρτ- ποστάλ ή απεικονίσεις  της Μονής οι λεζάντες αναφέρουν τη Μονή ως της Αγίας Τριάδος.

   Ας δούμε όμως σύντομα την ιστορία του θέματος.

   Στα ερείπια μιας μισοερειπωμένης μονής, επιλέγει ο μητροπολίτης Πενταπόλεως Νεκτάριος Κεφαλάς να ιδρύσει ένα γυναικείο ησυχαστήριο στις αρχές  του 20ου αιώνα. Έχει να διαλέξει ανάμεσα στην Σκιάθο και την Αίγινα. Μετά όμως τις διαβεβαιώσεις  του Δημάρχου Αίγινας Ν. Πέππα αλλά και  την προσωπική του επίσκεψη στην αιχμηρή τοποθεσία "Ξάντος" (ξάγναντο) ή "Κοντός" της Αίγινας, ο Νεκτάριος επιλέγει την Αίγινα. Λέγεται πως  καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του έπαιξε η ύπαρξη του λόφου της Παλιαχώρας και η ιστορία  της  ως τόπο μαρτυρίου πολλών ανθρώπων, έδρα του Επισκόπου Διονυσίου και τόπος καταγωγής Αγίων.

   Έτσι αρχίζει η εγκατάσταση της πρώτης γυναικείας αδελφότητας και συγχρόνως η ανοικοδόμηση του νέου μοναστηριού πάνω στα ερείπια της μισοερειπωμένης από πριν την επανάσταση  του '21 μονής της Ζωοδόχου Πηγής. Οι εργασίες  ξεκίνησαν το 1904 και ολοκληρώθηκαν το 1912.Από το 1908 ο ίδιος ο Άγιος εγκαταβιώνει στη νεοσύστατη μονή όπου στις 2 Ιουνίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια  του καθολικού της μονής σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή που υπάρχει μέχρι σήμερα. Με διάταγμα της 31 Μαρτίου 1924 αναγνωρίστηκε ως Γυναικεία Ιερά Μονή, ενώ το 1931 χαρακτηρίστηκε ως "Ησυχαστήριον".

(πληροφορίες από το βιβλίο  του Σ. Γ. Δημητρακόπουλου: "Χριστιανική Αίγινα).