Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Η μεγάλη αγκαλιά της Θεοδώρας από την Κυψέλη της Αίγινας.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα "Ιστολόγιο ελευθερίας"  στο Face book του κ. Κώστα Ζουρδού, ανιψιού της Θεοδώρας Λαμπρινούδη (εικονίζονται μαζί στην πρώτη φωτογραφία). Ανατρέξτε στο ιστολόγιο όπου θα βρείτε πολύ νοσταλγικές και συγκινητικές από στιγμές από τη ζωή της οικογένειας.
Μπορεί η αυλή στο μικρό σπιτάκι στη Κυψέλη να ήταν πολύ μικρή αλλά ξεχείλιζε από ανθρωπιά και χαρά. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε η Θεοδώρα μαζί με τα αδέλφια της, μέλος μιας μεγάλης οικογένειας όπως συνηθιζόταν τότε. Η Θεοδώρα έφυγε νωρίς από την Αίγινα. Ήταν τότε που πολλοί επέλεγαν την εσωτερική μετανάστευση προς Πειραιά  για να βρουν μια καλύτερη ζωή, κυρίως να βρουν δουλειά  για να ζήσουν.
Η Θεοδώρα έφυγε κι αυτή από την αγαπημένη της Κυψέλη και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αγία Σοφία στον Πειραιά, όπου παντρεύτηκε τον Νίκο και απέκτησε την μοναδική της κόρη την Μαριάνθη.

Εκεί τη γνωρίσαμε. Στην Αγία Σοφία. Κι από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της γνωριμίας μας, μιας που η ίδια και ο σύζυγός της ήταν από παλιά φίλοι με τον πατέρα μου, από τα χρόνια  της νεανικής ζωής τους στην Κυψέλη.

Θα θυμόμαστε τη Θεοδώρα με  την απέραντη καλοσύνη της, το μόνιμο χαμόγελο στα  χείλη της, την ανοιχτοσύνη  και το μεγαλείο της καρδιάς της, τη φιλόξενη διάθεση της και  το γάργαρο γέλιο της.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα έζησε δίπλα στην αγαπημένη κόρη της - μοναχή στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μαψού Κορινθίας.

Η είδηση του θανάτου της, μπορεί να ήρθε με καθυστέρηση κάποιων ημερών στην Αίγινα, ωστόσο μας γέμισε θλίψη. Θλίψη μαζί και προβληματισμό διότι φεύγουν όλοι εκείνοι που η χαρά  ήταν μόνιμα καρφωμένη στο πρόσωπο τους, αν και περνούσαν δύσκολα και είχαν αντιμετωπίσει μεγάλες φουρτούνες. Φεύγουν όλοι εκείνοι που μας χαμογελούσαν!!!

Σήμερα δύσκολα συναντάς άνθρωπο να χαμογελά. Άλλωστε δεν υπάρχει και η σχετική πλατφόρμα που να το επιτρέπει ή να  το καταγράφει........................
Περισσότερα στη σελίδα  στο Face book "Ιστολόγιο ελευθερίας".