Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Τι είναι η "Απόδοση του Πάσχα";



Πολύς λόγος  γίνεται αυτές  τις μέρες  για την «Απόδοση  του Πάσχα». Άλλη μια απόδειξη ότι έχουμε μαύρα μεσάνυχτα  για  την Ορθόδοξη λατρεία και πίστη  για την οποία δίνουμε μάχες όταν νομίζουμε ότι απειλείται από αόρατους εχθρούς.
Η «Απόδοση  του Πάσχα» όπως και όλων των εορτών τελείται κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι πολλοί δεν  το ήξεραν αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ετελείτο, ούτε ότι είναι φετινό εφεύρημα  της Εκκλησίας  γιατί οι  ναοί παρέμειναν κλειστοί  το Μεγάλο Σάββατο. Ούτε επίσης λόγος  για  να εορταστεί το Πάσχα αφού δεν εορτάστηκε. Την Ανάσταση και το Πάσχα άλλωστε οι πιστοί  τη ζουν   κάθε  φορά  στη Θεία Λειτουργία.
Ας έρθουμε όμως στο θέμα της «Απόδοσης».
Την Τετάρτη της έκτης εβδομάδας μετά το Πάσχα εορτάζουμε την Απόδοση της εορτής του Πάσχα.  Αν και οι περισσότερες εορτές έχουν τη απόδοση τους την όγδοη ημέρα, η Απόδοση του Πάσχα εορτάζεται την 39η ημέρα.
Απόδοση: Η Απόδοση (η οποία στην Εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει τον πλήρη Επανεορτασμό μιας Εορτής μετά από κάποιες μέρες, και ταυτόχρονα την τελευταία ημέρα του Εορτασμού της), είναι η ημέρα κατά την οποία κλείνει ο κύκλος του Εορτασμού μιας Μεγάλης Δεσποτικής ή Θεομητορικής Εορτής.
Κατά την ημέρα της Απόδοσης, τελείται η ίδια Ιερή Ακολουθία, με εκείνη που τελείται την ημέρα της Εορτής. Οι πιστοί όλο αυτό το διάστημα ζουν την Αναστάσιμη χαρά. Ο χαιρετισμός έχει αντικατασταθεί από  το «Χριστός Ανέστη» και ο διάκοσμος των ναών διατηρεί  τα αναστάσιμα χρώματα σε άμφια, καλύμματα όπως και η εικόνα  της Αναστάσεως βρίσκεται στο προσκυνητάρι για να την ασπάζονται οι πιστοί.
Ένα άλλο στοιχείο  που συναντάμε αυτήν την εποχή σε πολλούς ναούς είναι ότι σε κεντρικό σημείο  του ναού παραμένει  το κουβούκλιο  του Επιταφίου με τα λουλούδια ακόμα επάνω του.
Η Θεία Λειτουργία  της Απόδοσης  του Πάσχα τελείται πάνω στον Επιτάφιο.
Συμπερασματικά λοιπόν, οι Μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές, διαρκούν από την ημέρα της Εορτής, μέχρι και την ημέρα της Αποδόσεώς τους.

Να  λοιπόν που «χρειαζόταν» ο κορονοϊός  για να μάθουμε και κάποια πράγματα!!!